Achtste Dom-documentaire met Kerst op de buis

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

De achtste aflevering van de documentaireserie van RTV Utrecht over de restauratie van de Domtoren is tijdens de Kerstdagen niet alleen bij RTV Utrecht, maar ook bij Omroep Max te zien. Een aantal bij het restauratieproject betrokkenen kreeg donderdag 7 december in de Michaelskapel van de Dom al een preview van de ‘DocU’ van een half uur onder de titel ‘Laatste Loodjes’ gepresenteerd.

Deze aflevering, die eind van de maand dus voor iedereen te zien is, besteedt veel aandacht aan de ambachtelijke kant van de restauratie, die komende zomer wordt afgerond. Maar ook hoogtepunten als het door wethouder Dennis de Vries terugplaatsen van de gerestaureerde windvaan, het ontmantelen en later terugplaatsen van het carillon en het begin maken met het afbreken van de steiger zijn belangrijke elementen in de documentaire.

Komend jaar volgt RTV Utrecht in samenwerking met de gemeente Utrecht ook de laatste fase van het omvangrijke restauratieproject, waarover dan de negende aflevering van de serie DocU’s wordt gemaakt. “Daarna komt er van alle afleveringen een hermontage van ongeveer anderhalf uur”, zei Machteld Smits, bij RTV Utrecht als eindredacteur verantwoordelijk voor de serie documentaires. “Dat wordt een bijzondere productie die zeker interessant is voor filmfestivals in binnen- en vooral buitenland. Want de restauratie van de Domtoren trekt ook internationaal veel aandacht.”

 

Stichting Utrechts eigenDom
De oplevering van de gerestaureerde Domtoren wordt volgend najaar grootscheeps gevierd, waarvoor de gemeente, Utrecht Marketing en de Stichting Utrechts eigenDom gezamenlijk de voorbereidingen treffen. Stichting Utrechts eigenDom, die gelden bijeen brengt om de Domtoren na de restauratie te voorzien van een nieuwe en eigentijdse aanlichting, heeft voor het komend jaar nog een aantal activiteiten en evenementen in petto, waaronder het laatste fundraising Domdiner. “Daarmee willen we de financiering van het schitterende lichtkunstwerk rondmaken”, aldus voorzitter Olav Rosenberg van de stichting. 

Uitzendtijden
RTV Utrecht zendt ‘Laatste Loodjes’ met Kerst elk uur op het hele uur van 25 december 17.00 uur tot 26 december om 13.00 uur uit. Omroep Max heeft de documentaire eenmalig geprogrammeerd op Tweede Kerstdag rond 18.00 uur op NPO2. Eerdere afleveringen van de DocU zijn terug te zien op www.rtvutrecht.nl.