Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Domdiner 2024

Op zaterdag 9 november is het laatste Domidiner. Het wordt ditmaal wel een heel bijzondere avond en niet alleen omdat het Domdiner voor de allerlaatste keer plaatsvindt. Op 9 november wordt de nieuwe aanlichting ontstoken en eindigt de jaarlijkse Sint Maartensparade die avond op het Domplein. Nadere informatie over het programma volgt binnenkort.

De Schat van Utrecht

Op een de komende decennia onbereikbare plek in de Domtoren wordt een tijdcapsule bevestigd, met daarin ruim 100 brieven van Utrechters aan hun toekomstige stadsgenoten. Een schat aan (persoonlijke) verhalen en een groet die de tijd overbrugt. Pas over 50 jaar, bij de volgende restauratieronde, wordt de capsule geopend en De Schat van Utrecht geopenbaard. Wij vragen u om uw ‘brief aan de toekomstige generaties over 50 jaar’ te schrijven en zo bij te dragen aan de verlichting van de gerestaureerde Dom. Hoe u mee kan doen? Lees dan snel verder... of schrijf je hier direct in!

€ 716

Rabo ClubSupport 2023

Ook dit jaar doet Stichting Utrechts EigenDom weer mee met de Rabo ClubSupport actie! De stemperiode start na de zomervakantie, van 4 tot en met 26 september. Stemmen jullie ook dit jaar weer voor ons?

 

€ 1792

Bijna € 1.800,- voor Stichting Utrechts eigenDom na verkoop Dom-kerstballen

Penningmeester Paul de Blok van de Stichting Utrechts eigenDom nam afgelopen week een cheque van € 1.792,20 in ontvangst als bijdrage in het financieren van een nieuwe aanlichting van de Domtoren. Het realiseren van die duurzame en sfeervolle aanlichting na voltooiing van de restauratie van het Utrechts icoon is een belangrijk doel van de stichting.

De Blok kreeg de cheque overhandigd door de in Utrecht geboren Maren Elema, die in het najaar glazen kerstballen maakte met stukjes puin erin, afkomstig van de restauratie van de toren. Tien procent van de opbrengst van de verkoop van de Dom-kerstballen zou ten goede komen aan de stichting, beloofde ze in november. Nu kwam de inmiddels in Amsterdam wonende Maren (‘maar ik kom nog vaak in Utrecht’) die belofte na en overhandigde een cheque van bijna € 1.800,- aan een verheugde penningmeester van Stichting Utrechts eigenDom.

Van Dom tot steengoed
Maren, die als professional organizer met haar bedrijf Liever Vandaag thuiswerkers helpt structuur en overzicht te creëren, kwam op het idee van de Dom-kerstballen door de wedstrijd Van Dom tot steengoed. “Daar kon je met suggesties komen om overgebleven materiaal uit de restauratie een tweede leven te bezorgen”, vertelt ze. Het idee van de kerstballen was één van de initiatieven die in de prijzen vielen en Maren kon aan de slag. “Mijn Dom-kerstballen kwamen in de verkoop bij de Winkel van Utrecht/VVV Domplein en op de kerstafdeling van tuincentrum Steck. Aan het Domplein zijn ze trouwens nog steeds te koop”, aldus de Amsterdamse Utrechtse.
Herinneringen

Tot nu toe zijn er bijna 1300 Dom-kerstballen verkocht. “En ze zijn allemaal uniek”, benadrukt de maakster. “In elke kerstbal zit namelijk een ander steentje en met een eigen kleur.” Het vervaardigen van de bijzondere kerstballen doet Maren onder de noemer Liever voor Altijd. “Het gaat immers om herinneringen, aan een stad, land, een periode in je leven. En herinneringen wil je toch voor altijd bij je houden?”

€ 751

Rabo ClubSupport 2022

Een club is zoveel meer dan een club. Het is de plek waar de buurt samenkomt, waar je iedereen kent, waar je jezelf kunt zijn en waar we elkaar en de buurt sterker maken. Rabo ClubSupport biedt kennis, een netwerk en financiële ondersteuning aan clubs en verenigingen. De leden hebben een prachtig bedrag opgehaald voor de restauratie van de Dom. 

Een stukje Domtoren bij Steck

Dit jaar viert Utrecht zijn 900e verjaardag. Steck viert graag mee! Dat doen we op een wel heel bijzondere manier: in de winkel en op het buitenterrein vind je een enorme verzameling originele ornamenten van de Domtoren. Die kun je bekijken én kopen.

De Dom bij je thuis
Tijdens de restauratie van de Domtoren worden er stukken die niet nog jarenlang meekunnen, vervangen. Van ruwe blokken tot prachtige sculpturale ornamenten. Die restmaterialen vertegenwoordigen een enorme symbolische waarde. En om die waarde te verzilveren zijn Stichting Utrecht Marketing en Brokkenmákers in opdracht van Stichting Utrechts eigendom begonnen met de herbestemming van deze stukken. Van producten gemaakt van restmateriaal tot blokken die jij dus via Steck in huis kunt halen (of in je tuin kunt zetten!).

Heb je interesse in een stuk Domtoren in je tuin of in je huis? Kom gerust langs! Lees hier meer. 

design Domlampen assortiment van VVV-winkel

Via de VVV-winkel op het Domplein zijn nu ook twee bijzondere designlampen te koop, gemaakt uit restmateriaal dat afkomstig is van de restauratie van de Domtoren. De vrijgekomen stenen zijn zogeheten ‘montanten’ ofwel de stenen stijlen in grote vensters van kerken en kerktorens, zoals de Domtoren. Een deel opbrengst komt ten goede aan Stichting Utrechts eigenDom

Lees hier meer

Domtoren 700 jaar

De Utrechtse Domtoren bestaat zaterdag 26 juni precies 700 jaar! Dat moeten we natuurlijk vieren. Daarom gaat stadsbeiaardier Malgosia Fiebig op die dag verzoeknummers spelen op het carrillon van de Dom. Daarnaast is dit jublieum een prachtig moment om een verhaal te schrijven of een actie te starten! Bekijk onze website of contact ons via info@onzeeigendom.nl voor meer informatie. 

Van Dom tot steengoed

Stukje van historisch icoon voor iedereen beschikbaar Utrecht geeft materiaal Domtoren nieuwe bestemming

Het materiaal dat tijdens de restauratie van de Utrechtse Domtoren vervangen wordt, krijgt een nieuwe bestemming. ‘Van Dom tot steengoed’ zorgt ervoor dat zoveel mogelijk stukjes van de Dom, hoe klein ook, hergebruikt worden. Passend bij de tijd van nu gaat er zo min mogelijk verloren. Zo wordt zevenhonderd jaar Utrechtse geschiedenis letterlijk ingezet voor de toekomst van de stad. 

De opbrengst draagt bij aan het terugbrengen van de verlichting van de hoogste kerktoren van Nederland. De kers op de taart van de restauratie.

Lees hier het hele bericht. 

Hang de Dom aan je Muur en doneer!

 

Deze zeefdruk van de Dom is niet alleen een uniek kunstwerk voor aan je muur, maar je steunt ook nog eens de restauratie van deze prachtige toren! Van iedere verkochte zeefdruk wordt namelijk E 10,- aan de Stichting 'Onze Eigen Dom' gedoneerd! Beschikbaar in fluo roze of groen. (Beperkte oplage van 15 exemplaren per kleur.). 

€ 1007

Rabo ClubSupport

Een club is zoveel meer dan een club. Het is de plek waar de buurt samenkomt, waar je iedereen kent, waar je jezelf kunt zijn en waar we elkaar en de buurt sterker maken. Rabo ClubSupport biedt kennis, een netwerk en financiële ondersteuning aan clubs en verenigingen. De leden hebben een prachtig bedrag opgehaald voor de restauratie van de Dom. 

Gouden domtoren op je bord.

De Dom was er, zonder klagen, vele eeuwen voor ons, maar heeft nu onze hulp nodig. Daarom deze gelimiteerde oplage van de Utrechtse schotel: met ingepakte Domtoren, handgemaakt en gedecoreerd in echt goud!
Voor ieder verkocht bordje doneren wij €2,- aan de stichting 'Onze Eigen Dom' en steunen daarmee de dure maar noodzakelijke restauratie.

De schotel word op zo veel mogelijk Utrechtse plekken verkocht, maar ook bij ons op het atelier en via de website. www.bamkeramiek.nl

Domtoren Hoog Catharijne Utrecht

In de Utrechtse Stadskamer staat sinds een week een miniversie van de Domtoren. In samenwerking met de Stichting Utrechts Eigen Dom is deze tweede Domtoren neergezet om aandacht te vragen voor het kunstproject Keys of Light op het Domplein.

Keys of Light

Keys of light: speel piano en laat de Dom stralen met betoverende projecties: 15 oktober - 20 december Domplein

Met Keys of Light kun je de Dom al pianospelend op een unieke manier in de schijnwerpers zetten. Keys of Light is een interactieve piano-installatie. Een samenspel tussen muziek, licht en architectuur. Iedereen die op de piano speelt, zorgt met elke noot en elke toetscombinatie voor een betoverende projectie op onze Domtoren. Kortom: iedereen speelt zijn eigen show!

€ 25000

Donatie Rabo Utrecht

De directie van Rabo Utrecht heeft een cheque van € 25.000,- aangeboden aan het bestuur van de Stichting Utrechts EigenDom. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst, waar werd teruggekeken op het eerste Domdiner. Dat vond plaats op 15 oktober in de Domkerk en was met een opbrengst van € 112.500,- zo’n succes, dat is besloten van dit fundraisingdiner een jaarlijkse traditie te maken.

Foto: Ruud Voest

€ 2750

Afscheidsreceptie Victor Everhardt

Voorzitter Rosenberg maakte dinsdagavond 26 november bekend dat wethouder Victor Everhardt, die eerder in de maand november overstapte naar Amsterdam, de opbrengst van zijn afscheidsreceptie aan de stichting heeft geschonken. “Net als voormalig wethouder Paulus Jansen vorig jaar bij zijn afscheid heeft Everhardt zijn gasten gevraagd geld aan onze stichting te doneren”, aldus Rosenberg. “Die receptie heeft ruim € 2.750,- opgebracht die nu ten goede komt aan het realiseren van de nieuwe aanlichting. Ook deze geste toont weer de betrokkenheid aan van de gemeente Utrecht en haar bestuurders bij onze activiteiten.”

€ 600

Paulusschool

Leerlingen van de Paulusschool uit de wijk Tuindorp boden op donderdag 24 oktober 2019 een cheque van € 600,- aan aan voorzitter Olav Rosenberg en penningmeester Paul de Blok van de Stichting Utrechts EigenDom. Ze deden dat in de Michaëlskapel van de Domtoren. De kinderen (tussen de 6 en 12 jaar) wilden hiermee hun bijdrage leveren aan de restauratie van de toren.

De leerlingen hadden door op de speelplaats op een groot verfdoek te lopen, rennen en springen talloze voetstappen gezet, waardoor een enorm ‘schilderij’ ontstond. Vervolgens hebben ze het doek opgeknipt, de kleine doeken opgespannen en die aan hun ouders verkocht. Een delegatie van de leerlingen overhandigde, samen met enkele ouders, de cheque aan het bestuur van de stichting.

Nachtrit van Dom tot Dom

Op zaterdag 26 oktober start de wintertijd en verzamelen wielrenners van Utrecht en omgeving zich als de schemer valt op het Domplein. In een groot peloton van goed verlichte racefietsen rijden we de stad uit richting de Utrechtse Heuvelrug.

Fiets mee met deze avontuurlijke Nachtrit en draag bij aan het fonds voor de verlichting van de iconische Domtoren!

€ 112500

Benefietdiner in de Domkerk

Het eerste Domdiner, op dinsdag 15 oktober 2019 in de Domkerk, heeft niet minder dan € 112.500,- opgeleverd voor de restauratie van de Domtoren. Bijna 400 personen waren aanwezig, gasten van ondernemers die voor deze bijzondere avond samen 45 tafels hadden geboekt onder het motto: ‘Onze EigenDom, daar geven we om!’ Naast de verkoop van de tafels werd de opbrengst ook bij elkaar gebracht door een veiling en een loterij.

 

Een hoogtepunt halverwege de avond was de officiële première van het voor Nederland unieke klank- en lichtspel ‘Keys of Light’. Om 21.00 uur gingen de aanwezigen namelijk naar buiten om daar op het Domplein te luisteren én te kijken naar pianomuziek waarvan de klanken via ingenieuze technologie werden getransformeerd in projecties op de Domtoren (zie ook bij Nieuws op deze site). Christiaan Kuyvenhoven was pianist bij de première van ‘Keys of Light’.

De Oliebollentocht

De Oliebollentocht keert terug in Utrecht. 

Na 2009 zal ook de eenentwintigste editie van de Oliebollentocht onder de Domtoren door gaan. We hebben nu een start- en finishlocatie: Anafora Parkrestaurant in het Máximapark.
Dit betekent dat we in elk geval over de Daphne Schippersbrug zullen komen en dóór de grootste fietsenstalling ter wereld zullen rijden. Uteraard rijden we daarna onder de Domtoren door en stoppen daar voor een statieportret. Elke deelnemer betaalt 1 euro extra voor de Domtoren

Tijdschema

09:00 verzamelen in Anafora
10:45 sluiting van de aanmelding (online inschrijving verplicht).
11:00 start
12:00 statieportret op het Domplein
14:00 lunch
16:00 oliebollen en optionele maaltijd.

Deelname

Deelname is alleen mogelijk na inschrijving vooraf. De inschrijving zal ongeveer een week voor de tocht gesloten worden.

Nedal Utrecht Night Run

De Stichting Onze EigenDom –en dus de restauratie van de Domtoren- is op 22 november het goede doel bij de 'Nedal Utrecht Night Run'! De inschrijving voor deze tweede editie van dit sfeervolle hardloopevenement (de deelnemers lopen in het donker, voorzien van looplampjes) is inmiddels geopend.

Creatieve aanlichting
Het parcours meet acht kilometer en voert door de stad, waarbij de renners onderweg muziek en bijzondere lichteffecten tegenkomen. Net als vorig jaar wordt het evenement afgesloten met een gezellige afterparty. Ook dit keer wordt de Utrecht Night Run ondersteund door het Utrechtse aluminiumbedrijf Nedal. Samen met de deelnemers, die bovenop het inschrijfgeld een extra bedrag doneren, draagt deze sponsor bij aan het realiseren van een creatieve aanlichting van de Dom. Daardoor komt de pracht van dit Utrechtse icoon na de restauratie nog beter tot zijn recht!

Inschrijving geopend: Het is vanaf nu mogelijk in te schrijven voor de sfeervolle en avontuurlijke Nedal Utrecht Night Run. Inschrijven kan via: www.utrechtnightrun.nl.

€ 205

Sparen voor een donatie in de Ik fiets app

Regelmatig de fiets pakken in de provincie Utrecht wordt nu beloond! Met de Ik fiets app op je smartphone ontvang je spaarpunten voor al je fietskilometers. En die kun je inwisselen voor leuke aanbiedingen, loterijprijzen of een donatie aan een goed doel. Eén van die goede doelen is Onze Eigen Dom. Op deze manier kunnen alle inwoners van de provincie Utrecht door te fietsen bijdragen aan een donatie!

Stap jij regelmatig op de fiets? Download dan de Ik fiets app, ontvang punten voor je fietskilometers en lever ze vervolgens in voor een donatie.

Een euro per Domknuffel voor de Dom!

Wij van KECK&LISA hebben het geluk om elke dag naar de Dom te mogen kijken, althans momenteel naar de steigers. Als echte Utrechtse onderneming zijn wij ook zeker trots op de Dom. Wij willen dan ook graag ons steentje bijdragen aan de restauratie en hebben daarom een Domknuffel ontworpen! Voor elke verkochte Domknuffel doneren we één euro voor de restauratie van de Domtoren. De knuffel is te koop in onze winkel of online via: https://www.keckenlisa.nl/winkel/knuffel-domtoren/.

De Ronde van Utrecht

Zondag 21 juni 2020 vindt De Ronde van Utrecht plaats. Op de Maliebaan strijden wielrenners in verschillende klassen om de titel ‘Kampioen van Utrecht’.

Schakel je liever een tandje lichter? Fiets dan eerst de uitgepijlde toertocht om de stad Utrecht en aanschouw bij terugkomst op de Maliebaan de ontknoping van De Ronde van Utrecht.

Inschrijven doe je hier!

Smartlappenfestival 2018

Het Smartlappenfestival ging in 2018 de samenwerking aan met stichting Utrechts eigenDom. Deze werd begin oktober door wethouder Victor Everhardt bezegeld door het plakken van een grote Smartlappenpleister op de Dom. De samenwerking bestaat onder andere uit de actie met Dom Blondje, een typisch Utrechts speciaalbiertje dat tijdens het festival opnieuw wordt geïntroduceerd. Van ieder verkocht Dom Blondje gaat een deel naar de renovatie van de Domtoren. Proost!

Zo zetten we samen onze schouders onder de renovatie van de Dom. 

€ 1105

Gift afscheid Paulus Jansen

Bij zijn afscheid vroeg wethouder Paulus Jansen zijn gasten te doneren voor de renovatie van de Domtoren. Er is een prachtig bedrag opgehaald!

€ 847

Dom Blondje

Tijdens het Smartlappenfestival werd het nieuwe echt Utrechtse Dom Blondje bier geïntroduceerd! Een Dom Blondje is lekker zacht, fruitig en hoppig met een lichtdroge afdronk. Een percentage van de opbrengst wordt gebruikt voor het oplappen van de Dom!

Het Dom Blondje is te verkrijgen bij Eetcafé de Poort, Jozef eten & drinken, Grand Café Lebowski, Willem Slok, Ouwe Dikke Dries en Café de Stad.