'Als ik bovenop de Dom sta kijk ik even naar beneden'

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

maart 2018

'Als ik bovenop de Dom sta kijk ik even naar beneden'

Maarten Koning

Het is de bekende zin uit het bekende nummer van Berkien. Slechts drie keer stond ik bovenop die Dom. Maar bijna dagelijks kijk ik even naar boven. Wanneer ik voor mijn deur sta en de sleutel in het slot steek, kijk ik schuin over mijn schouder.

De eerste keer dat ik de Dom beklom moet ik een jaar of 7 geweest zijn. Ik woonde nog in Montfoort en mocht voor mijn verjaardagsfeestje tien vriendjes meenemen met wie we dapper de 465 traptreden van de Dom bedwongen. Het was een van die momenten die in mijn geheugen gegrift is, en waar ik aan terugdacht toe ik er jaren later het geluk had om er woonruimte te vinden!

De Dom is thuiskomen. De Dom is het ritme van de dag en de Dom is het ritme van de nacht, 24/7, want het carillon luidt ook ’s nachts. De Dom is een eeuwig ijkpunt.

Als ik onderaan de Dom sta kijk ik even naar boven. ‘s Ochtends op ons dakterrasje om met een kop koffie wakker te worden, of op een zomerse avond, onderuitgezakt in een stoel. Of op een bankje in Flora’s Hof, onder de poort door direct naast de Dom: ongetwijfeld het fijnste plekje in de stad. Gefascineerd door die toren die daar al ruim 6 eeuwen staat.

Wat is Utrecht zonder Dom? Dit icoon hoort bij Utrecht zoals de Big Ben bij Londen en de Eiffeltoren bij Parijs. De vele duizenden toeristen die jaarlijks in de Servetstraat even stil blijven staan om zichzelf of hun reisgenoten te vereeuwigen met een selfie of een andersoortige foto. Ze lopen vanaf het Wed of de Vismarkt naar de Servetstraat en worden overweldigd door de hoogste kerktoren van ons land die duizelingwekkend boven hen uittorent. Iedere keer wanneer ik dat zie gebeuren geeft het me een gevoel van trots dat we zoiets moois in het hart ons stadsie hebben.

De spreekwoordelijke bom sloeg wel even bij ons in toen we als gemeenteraad in 2016 geïnformeerd werden over de onderhoudsstaat van de Dom. Iedere 40 jaar is er een grote renovatie nodig om de toren in goede staat te houden. Tientallen miljoenen zou deze grote renovatie gaan kosten. Maar voor ons Utrechters is de Dom zoals de reclame over Mastercard gaat: onbetaalbaar. En daarvoor trekken wij als gemeente uiteraard de portemonnee. Inmiddels zijn de werkzaamheden in volle gang. Zodat we wederom jarenlang van onze Dom kunnen blijven genieten. Want wie zijn wij, zonder onze Dom.
 

Maarten Koning woont aan de voet van de Dom en is gemeenteraadslid voor D66. Naast zijn werk in de gemeenteraad werkt hij als freelance projectmanager in gebiedsontwikkeling en verduurzaming. Hij houdt van hiken en klimmen en zou dolgelukkig worden als hij ooit van de Dom zou mogen abseilen.