Amsterdamse Utrechtse wint Dom-ornament in loterij ‘Van Dom tot steengoed’

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Amsterdamse Utrechtse wint Dom-ornament in loterij ‘Van Dom tot steengoed’

Annelies van Benthem uit Amsterdam is winnares geworden van de vijfde loterij in het kader van ‘Van Dom tot steengoed’. De prijs was dit keer een sierlijke zogeheten kruisbloem, afkomstig uit de restauratie van de Domtoren. Een deel van de opbrengst van deze loterij, die door Utrecht Marketing wordt georganiseerd, komt ten goede aan de stichting. Deze zamelt via uiteenlopende acties en activiteiten gelden in om de Domtoren na de restauratie te voorzien van een eigentijdse en kunstzinnige aanlichting.

‘Ornamentenrij’
De overhandiging van de prijs vond dit keer plaats bij Tuincentrum Steck, waar de uit de restauratie van de Dom afkomstige ornamenten te koop zijn. Steck heeft inmiddels een ‘ornamentenrij’ gecreëerd, waarin de ornamenten op aantrekkelijke wijze staan gepresenteerd. Ook een deel van de opbrengst van die verkoop gaat naar de Stichting Utrechts eigenDom. Annelies van Benthem is opgegroeid in de Utrechtse binnenstad, maar woont al sinds 1985 in Amsterdam. “Ik ging daar toen studeren, maar ik kom nog graag en veel in Utrecht.” Ze kreeg haar prijs met een certificaat van echtheid overhandigd uit handen van voorzitter Olav Rosenberg van de stichting en Lisa Verkroost, bij Utrecht Marketing verantwoordelijk voor de verkoop van de ornamenten. 

‘Dom zichtbaar door wc-raampje’
“Ik ben geboren op de Mariaplaats”, vertelde Van Benthem, “en ik weet nog goed dat we thuis vanuit ons wc-raampje precies de Dom konden zien. Prachtig, terwijl ik in mijn hele leven toch maar twee keer bovenin de Dom ben geweest. De eerste keer op mijn zestiende, gewoon via de trap, en niet lang geleden een keer met de lift. En nu heb ik een echt, origineel stukje Domtoren in handen. Dat is toch wel heel bijzonder en die kruisbloem krijgt bij mij thuis dan ook een mooie plek in de tuin.” De Amsterdamse Utrechtse werkt als archeoloog door het hele land en was een tijdje geleden betrokken bij opgravingen aan de Achter Sint Pieter in de Utrechtse binnenstad. “In de pauze maakte ik een keer een rondje en zag dat je in een loterij ornamenten uit de Dom kon winnen. Omdat ik ben geïnteresseerd in bouwhistorie, heb ik toen gelijk wat loten gekocht en nu heb ik nog gewonnen ook!”

Activiteiten Stichting Utrechts eigenDom gaan door
Voorzitter Rosenberg van de Stichting Utrechts eigenDom benadrukte bij de prijsuitreiking dat de activiteiten van de stichting voorlopig doorgaan, ook al nadert de restauratie van de Domtoren haar voltooiing. “Onder meer door het verkopen van restmateriaal uit de Domtoren, maar ook bijvoorbeeld via het organiseren van onze Domdiners -dit najaar het laatste-, dragen we bij aan het financieren van de nieuwe aanlichting van de toren”, zei hij. “De kosten daarvoor zijn namelijk niet opgenomen in het budget van de restauratie. Wij als Utrechters en Utrechts bedrijfsleven moeten dat geld bij elkaar brengen. Vandaar dat dit jaar ook nog een zesde en laatste ronde van de loterij volgt.”