Bezoekerslift Domtoren in gebruik genomen; ‘een fantastisch initiatief’

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Bezoekerslift Domtoren in gebruik genomen; ‘een fantastisch initiatief’

“En”, vraagt voorzitter Olav Rosenberg van de Stichting Utrechts EigenDom op honderd meter boven straatniveau aan Thom Stulen, “heb je de Galgenwaard nu gezien?” De 24-jarige inwoner van Harmelen is de eerste die vrijdag in zijn rolstoel met de bezoekerslift naar het topje van de Domtoren kan gaan. Even daarvoor, helemaal beneden, had de fervente FC Utrecht-supporter gezegd dat een droom zou uitkomen, als hij vanaf de Domtoren het stadion kon zien. “Daarom is dit zo’n fantastisch initiatief.” Na een ‘reis’ van bijna drie minuten kon Thom inderdaad de Galgenwaard zien. Dat vanwege het heldere weer vrijdag aan de andere kant ook de Amsterdam Arena zichtbaar was, kon de Harmelenaar minder boeien.

‘Hard aan getrokken’
“Opvallend hoe ver je kunt kijken en hoeveel groen je dan ziet”, merkte Rosenberg op. Ook hij was opgetogen over de ingebruikname van de bezoekerslift. “Samen met de gemeente, Utrecht Marketing en verzekeraar a.s.r. als partner hard aan getrokken om dit voor elkaar te krijgen”, aldus de voorzitter van Utrechts EigenDom. “We hadden de lift graag al eerder omhoog willen zien gaan, maar vanwege de coronaperikelen kon dat niet. Gelukkig is het nu zo ver, met de exploitatie in de vertrouwde handen van Utrecht Marketing.”

Enorme belangstelling
Cor Jansen, directeur van Utrecht Marketing, kon melden dat de belangstelling om met de lift helemaal naar bovenin de Domtoren te gaan, nu al enorm is. “Komend weekend zitten we al bijna vol”, zei hij. “We verkopen tickets voor individuele personen, families, groepen en we hebben ook bedrijfsarrangementen in ons pakket. Er is van alles mogelijk”, aldus Jansen. “Natuurlijk is het voor rolstoelers en mensen die slecht ter been zijn prachtig om toch de Domtoren op te kunnen komen, maar we hebben ook al bijzondere verzoeken gehad. Bijvoorbeeld van Utrechters die hun einde zien naderen en graag nog één keer de Dom op willen. Vooral voor die mensen doen we het.”

RIVM-richtlijnen
Het gebruik van de bezoekerslift geschiedt met inachtneming van de RIVM-richtlijnen; zo is de lift voorzien van plastic spatschermen en mogen (afhankelijk van de samenstelling van een gezelschap) maximaal negen bezoekers tegelijk omhoog. De gids die het gezelschap begeleidt, ziet er nauwgezet op toe, dat alles inderdaad volgens de richtlijnen gebeurt.

‘Elk kaartje draagt bij aan restauratie’
“Niet alleen is het nu echt voor iedereen mogelijk bovenin de Dom te komen, iedere bezoeker draagt ook bij aan de restauratie van onze iconische toren”, zegt Olav Rosenberg. “Van elk kaartje gaat een donatie van € 1,50 naar onze stichting en wij dragen zorg voor de financiering van bijzondere projecten van de restauratie, zoals het realiseren van een artistieke en duurzame aanlichting, die voldoet aan de eisen van deze tijd. Als de restauratie over een jaar of vier, vijf klaar is, kan onze Domtoren er in alle glorie weer een jaar of vijftig tegen.”