De Dom is niet weg te denken uit het dagelijks leven van een Utrechter!

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

maart 2018

De Dom is niet weg te denken uit het dagelijks leven van een Utrechter!

Fuat Akdeniz

Diverse emoties op diverse momenten elke dag weer. Ik werk in Apeldoorn en mijn route om Utrecht te bereiken is via de A1 en A28. Soms is het doodstil in de auto. Geen zin meer in NPO1 nieuws of muziek. Een tevreden mens ben ik als ik de A28 oprij en vervolgens voorbij afslag 4 (Den Dolder) ben. Nu is het geen verrassing meer, want we rijden met z’n allen weer in de file. Dan voorbij Zeist… et voilà, ik zie De Domtoren, ik voel me al thuis.

Een aantal jaar geleden heb ik in korte tijd 3 stadswandelen georganiseerd voor een netwerkvereniging en één van de rondleidingen had als onderwerp “De Dom en omgeving”. De rondleiding zelf werd door Gilde Utrecht verzorgd. Gilde Utrecht is een vrijwilligersorganisatie van vijfenveertigplussers waarin meer dan tweehonderd mensen hun ervaring belangeloos inzetten voor stadgenoten en andere belangstellenden. Ik wil in 2019 weer een paar Stadswandelingen organiseren. Met de kennis die ik daarmee heb opgedaan geef ik vakantievierende familie uit Turkije ook een eigen rondleiding in de stad. Mijn rondleiding eindigt altijd op het Domplein in een café en met een fotomomentje “onder” De Dom natuurlijk.

De meeste ervaringen die ik heb rondom de Domtoren zijn de bekende: Domtoren beklimmen, in de Stadsbus die nog onder de Dom reed, 4 mei Dodenherdenking en dergelijke. Toch heb ik ook een aantal bijzondere ervaringen. Ik heb een paar keer verse reuze stroopwafels gebakken en verkocht (light-hobby) aan de bezoekers van de Sinterklaas intocht. Daar heb ik nog een “mislukte” foto aan overgehouden (zie hierboven). Tot slot heb ik begin jaren ’90, tijdens de schoolvakanties in de ochtend, de Volkskrant gelopen rondom de Domtoren. Het was een aparte ervaring omdat je geen nuchtere Utrechter tegenkwam op dat tijdstip.

Kortom, de Dom is niet weg te denken uit het dagelijks leven van een Utrechter!
 

Fuat is Agile Productowner bij het Kadaster en woont al sinds 1980 in Utrecht.