‘De Domtoren is thuiskomen’

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

maart 2018

‘De Domtoren is thuiskomen’

Sophia Anastasia

Zo reageerde Sophia Anastasia enthousiast op onze oproep wie iets bijzonders over de Dom kon vertellen. ‘Ja, thuiskomen is het voor iedere Utrechter,’ licht Sophia toe, ‘maar voor mij is het méér. Toen ik 18 jaar geleden terug in mijn geboortestadsie kwam wonen liep ik met mijn 7 jarige dochtertje van huis naar de Domtoren en zei: "Zo, heb je onthouden hoe we liepen? Nu kun je nooit meer verdwalen: het enige dat je hoeft te doen is naar de Dom gaan als je mij kwijt bent. Dan kun je zelf naar huis." En zo was de Dom het anker van ons gezin.’

‘Het was best wennen na jaren in het buitenland te hebben gewoond en daar een aardige schilderscarrière te hebben opgebouwd. Hier in Nederland kende niemand mijn werk en toen ik aanklopte bij kunstgaleries, de kunstuitleen of Kunstliefde was niemand geïnteresseerd. Ik werkte hard en harder en harder, had soms wel wat illustratieopdrachten of incidenteel iemand die een schilderij kocht, maar het was niet voldoende voor een alleenstaande moeder met twee kinderen. Ik begon al bij de pakken neer te zitten toen iemand aan mij vroeg: "Kan je ook de Domtoren schilderen?"

"Kan je ook de Domtoren schilderen?" was de magische zin die mijn leven veranderde want van een totaal onbekende schilderes werd ik het lievelingetje van de Utrechtgroep op Facebook en kwam ik in de media: natuurlijk kon ik de Dom schilderen! Mijn vrolijke illustratieachtige schilderijen in alle jaargetijden en weersomstandigheden zijn zo populair geworden dat ik helemaal niet meer bij galeries hoef aan te kloppen want de nieuwe media als Twitter en Facebook zorgen voor bekendheid. Ik organiseer nu zelf elke eerste zondag van de maand open atelierdag, of mensen mailen mij gewoon als ze geïnteresseerd zijn. Ik hoopte altijd een keer 'ontdekt' te worden, maar de ommekeer kwam toen ik de Dom ontdekte.

‘Mensen fantaseren wel dat ik nu vet binnenloop met die Domtoren maar zó rooskleurig is het nu ook weer niet. Ik hoef mij tenminste geen zorgen meer te maken waar ik de huur van moet betalen en daarmee ben ik dik tevreden. Over een Domtorenschilderij doe ik ongeveer 3 maanden, waarbij ik aan verschillende doeken tegelijk werk. Als je dat uitrekent kom je op 3-4 weken per schilderij. Ik zóu natuurlijk wel steenrijk kunnen worden, als ik tien keer zo snel kon schilderen, haha, maar dat kan dus niet.’
 

De Domtoren schilderijen en ander werk van Sophia Anastasia zijn te zien op www.sophia-anastasia.com . En 2018 is er iedere eerste zondag van de maand is er een open atelier dag op de Vlampijpateliers - Vlampijpstraat 50 - Utrecht.