De lift naast de Domtoren

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

januari 1999

De lift naast de Domtoren

Gezien Reinders

Hoe fijn ook, de lift naast de Domtoren is niet de eerste!

 

In 1999 werd de PANORAMA 2000 georganiseerd, een serie evenementen en kunstwerken in de openbare ruimte. De Ufo op het NSgebouw en de grote letters IK zijn daar nog van over.

In die tijd was ik directeur van het Solgu, de organisatie voor mensen met een beperking in Utrecht. Wij vroegen ons af hoeveel plezier mensen met een beperking zouden beleven aan die grootse manifestatie. Utrecht-voor-iedereen was toen nog een tamelijk nieuw streven.

 

Wij namen contact op met de organisatoren Pauline van der Linden, wethouder en Sjarel Ex, directeur van het Centraal Museum. Samen kwamen we op het idee de beklimming van de Domtoren toegankelijk te maken. Een geplande schoonmaakbeurt werd naar voren gehaald, naar 2000 en de bouwlift werd geschikt gemaakt voor mensen met een rolstoel.

Het liep storm! Niet alleen mensen uit onze ' doelgroep' maar ook mensen met kinderen, of mensen die gewoon opdagen tegen de lange beklimming stonden graag in de rij voor een ritje naar boven. Het werd een doorslaand succes.