De magie van de Grand Depart en de Meet

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

juli 2015

De magie van de Grand Depart en de Meet

Ragna Schapendonk

Daar sta je dan juli 2015 onder de Domtoren. Bolletjes jurk aan. Man in shirt met de tekst; 'You can't buy happiness, but you can buy a bike. And that is pretty close'. Kinderen in het geel, een tour-Nijntje in de hand. Kortom klaar voor de Grand Depart. Het zindert, het bruist, de stad heeft nog nooit zoveel energie uitgestraald. Met de Dom als stralend middelpunt.

Op die dag verbindt de Dom iedereen. De renners rijden er gemoedelijk onder door, de strijd moet nog komen. Het publiek gaat uit zijn dak en staat zij aan zij. Straten zijn volgeschreven met stoepkrijt, kinderen rennen met waterpistolen rond en oma's zitten in kinderbadjes langs de dranghekken om af te koelen. Terugdenkend aan die dag, was de Grant Depart een onvergetelijk verbindend moment waarop de Dom voor mij iets magisch kreeg.

Drie jaar later sta ik er weer, dit keer om 20 jaar vrouwenwielrennen.nl te vieren. Met 365 kilometer in de benen was ik op de high five van mijn man en kinderen afgereden. Het carillon speelde, de sirenes van de politie-escorte loeiden en 60 vrouwen finishten samen euforisch op de meet. De meet onder de Dom.

Daar stond ik stil bij het feit dat vrouwen na 20 jaar meedoen in de kopgroep. De fiets als mooi symbool voor de maatschappij. Mijn hoofd was leeg, ik voelde mij topfit, klaar om in de kopgroep mee te doen en mijn hart vulde zich met dezelfde magie als 3 jaar daarvoor.

You can't buy happiness...Een fiets en de Dom samen dat is meer dan pretty close, dat is happiness!