De schat van Utrecht

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Download hier het antwoordformulier om jezelf aan te melden.

Nu de restauratie van de Domtoren haar voltooiing nadert, is er een eenmalige kans om deel te nemen aan een uniek project. Op een de komende decennia onbereikbare plek in de Domtoren wordt een tijdcapsule bevestigd, met daarin ruim 100 brieven van Utrechters aan hun toekomstige stadsgenoten. Een schat aan (persoonlijke) verhalen en een groet die de tijd overbrugt. Pas over 50 jaar, bij de volgende restauratieronde, wordt de capsule geopend en De Schat van Utrecht geopenbaard. Tot die tijd is De Schat, onbereikbaar voor mensenhanden, verborgen in de Dom. U heeft ongetwijfeld gehoord over de tijdcapsule in Den Haag uit de tijd van Koning Willem II, nu kunt u zelf deel uitmaken van een dergelijk tijdsmonument.

Meedoen aan het best bewaarde geheim van de stad

De restauratie van de Domtoren is een kostbaar project. Naast de overheden, dragen ook particulieren, bedrijven en instellingen hun steentje bij. De Stichting Utrechts eigenDom ontplooit belangeloos activiteiten in nauwe samenwerking met de gemeente Utrecht en Utrecht Marketing om voor dit doel geld in te zamelen. Onze stichting presenteert hierbij het allermooiste project tot nu toe: letterlijk een once in a lifetime mogelijkheid om iets van waarde na te laten. Wij vragen u om uw ‘brief aan de toekomstige generaties over 50 jaar’ te schrijven. Een brief van 2 pagina’s A4 met als invalshoeken uw wensen en verwachtingen voor de kring van uw geliefden en vrienden, onze stad Utrecht en de wereld in zijn algemeenheid. Maar ook uw zorgen kunnen worden verwoord. Het is aan u! De inhoud van de brieven zal de komende 50 jaar het best bewaarde geheim van de stad zijn. Verborgen in een speciaal ontworpen capsule, op een plek in de Domtoren die alleen tijdens de restauratie voor korte tijd bereikbaar is.

Tabernakel

Beeldend kunstenaar Willem Noyons ontwerpt speciaal voor De Schat van Utrecht een zogenoemd tabernakel, waarin de brieven worden bewaard. De vorm ervan is geïnspireerd op de geometrie van eencellige organismen waarvan de skeletjes de grondstof vormen voor kalksteen. Daarmee is de Dom grotendeels gebouwd. Zo legt Noyons een verband tussen het allerkleinste en de hoogste kerktoren van Nederland. Jerry Goossens, auteur en AD/Utrechts Nieuwsblad-columnist, schrijft een inleidend essay dat de bloemlezing aan verhalen omlijst. De brieven worden met duurzame inkt op speciaal, zuurvrij papier afgedrukt om te garanderen dat ze over een halve eeuw nog leesbaar zijn. De Schat van Utrecht wordt op een datum in september 2024 in aanwezigheid van alle schrijvers in de Domtoren verborgen. Schrijf een brief aan de toekomst en laat onze Dom weer stralen

Verlichting

Met de opbrengst van De Schat van Utrecht willen we bijdragen aan de financiering van de verlichting van de gerestaureerde Dom. Het nieuwe lichtplan, ontworpen door Speirs & Major uit London, zal op stijlvolle en duurzame wijze het unieke, gotische karakter van de Dom benadrukken. Ook de kleurrijke gebrandschilderde ramen uit het begin van de 20ste eeuw worden dan van binnenuit verlicht.

Inclusiviteit

Voor deelname vragen wij u een bijdrage van duizend euro per brief. Om recht te doen aan de diversiteit van Utrecht streven we ernaar dat de 100 betalende deelnemers Utrechters zijn uit alle lagen en groepen van de bevolking, waaronder jongeren, studenten, mensen die hier al generaties wonen, nieuwkomers, vluchtelingen, vertegenwoordigers van Utrechters met een migratieachtergrond, ondernemers, ouderen en lhbtiq+- gemeenschappen, enzovoorts, enzovoorts. We geven uit deze groepen ook briefschrijvers het woord die niet de middelen hebben, maar wier stem onontbeerlijk is om de diversiteit van het huidige Utrecht recht te doen. Deze brievenschrijvers zullen gesponsord worden. Het zou prachtig zijn als u een van hen wilt sponsoren.

Een unieke groep brievenschrijvers!

Doet u mee? Vul dan het hierbij gevoegde formulier in en mail het naar  info@onzeeigendom.nl. Wij verwachten veel belangstelling, maar er is slechts ruimte voor 100 deelnemers. Wij sturen u een factuur om uw financiële bijdrage te kunnen voldoen. De Stichting Utrechts eigenDom is een erkende ANBI Stichting zodat uw bijdrage als een fiscaal aftrekbare gift kan worden beschouwd. Pas na ontvangst van de betaling is de aanmelding definitief en behoort u tot de unieke groep van de ruim 100 brievenschrijvers. Gelieve uw geschreven bijdrage aan De Schat van Utrecht uiterlijk op 26 mei 2024 in te sturen. Na uw aanmelding ontvangt u van ons uiteraard nog een instructie over de lengte en andere details van uw brief. Ook bieden wij de mogelijkheid dat aan de hand van een vertrouwelijk interview uw brief wordt verwoord door een professionele schrijver, indien u het lastig vindt zelf de juiste woorden te vinden.

Als u een brief aan de toekomst schrijft, stuurt u niet alleen een boodschap aan Utrechters die dán in de stad leven, u draagt ook daadwerkelijk bij aan het weer laten stralen van onze Dom! Download hier het inschrijfformulier.

Download hier het antwoordformulier om jezelf aan te melden.