Dennis de Vries start weghalen Domsteigers

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

“Dit is een bijzonder moment voor veel Utrechters”, zei wethouder Dennis de Vries woensdagmorgen 20 september. “Heel wat mensen kunnen zich de Domtoren zonder steigers bijna niet meer herinneren. Mijn zoontje van acht zei het gisteravond nog toen ik vertelde wat ik vandaag zou gaan doen: ‘papa, ik heb de Dom nog nooit in het echt gezien’. Dit is het begin van het einde, maar dan wel in de gunstige zin van het woord.”

Zojuist had de wethouder enkele steigerpijpen helemaal bovenin de Dom met wat ferme hamerslagen weggehaald. Daarmee gaf hij symbolisch het startsein voor het in fasen weghalen van de steigers die de toren zo’n vier jaar lang grotendeels aan het zicht hadden onttrokken. De omvangrijke en ingrijpende restauratie van de Domtoren is volgend najaar gereed en tegen die tijd zijn alle steigers verdwenen.

Ruim 440.000kilo aan materiaal
Het afbreken van de steigers is dus nu bovenin begonnen en gebeurt verder verdieping voor verdieping. Naar verwachting is eind dit jaar de zogeheten ‘lantaarn’ (de bovenste veertig meter) weer helemaal zichtbaar en is tegen het eind van de zomer de gehele steiger inclusief de bouwplaats naast de toren verdwenen. Het afbreken van de steigers is trouwens veel werk; het tijdelijke bouwwerk bestaat uit meer dan 55 kilometer aan steigerpijpen en een enorme hoeveelheid planken. In totaal gaat het om ruim 440.000 kilo aan materiaal.

“Begin dit jaar heb ik de windvaan bovenin kunnen terugplaatsen en nu de steigers langzaamaan verdwijnen, naderen we echt de voltooiing van de restauratie”, zei Dennis de Vries. “Als deze enorme klus achter de rug is en iedereen weer vrij zicht heeft op de toren, gaan we dat groots vieren. Als het aan mij ligt, maken we er een hele feestweek van voor zoveel mogelijk Utrechters!”

Acties Stichting Utrechts eigenDom gaan door
Het laatste jaar van de restauratie van de Domtoren is nu dus begonnen, maar dat betekent niet dat de activiteiten van de Stichting Utrechts eigenDom ook al snel worden beëindigd. “Nee, we gaan voorlopig nog door”, licht Olav Rosenberg, voorzitter van de stichting, toe. “Ons belangrijkste doel is ervoor te zorgen dat de Dom na de restauratie weer een fraaie aanlichting krijgt. De financiering daarvan is nog niet helemaal rond, dus staan er de komende tijd nog uiteenlopende activiteiten gepland, zoals het vierde Domdiner. En verder gaat de verkoop van ornamenten en ander restmateriaal uit de restauratie ook gewoon door, alles ten bate van de nieuwe aanlichting, die trouwens van internationale allure wordt”, aldus Rosenberg.