Dit is niet de Dom

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

april 2018

Dit is niet de Dom

Joris Joore

Dit is niet de Dom die je op de foto zit. Tenminste, niet de echte. Het is een exacte replica (op ware grootte) die ik tegenkwam in een Hollands-getint themapark in het zuiden van Japan.

Vorig jaar vertrok ik vanaf het Domplein voor de reis van mijn leven. Alleen en op de motor. Het idee was simpel; vertrekken vanaf het Domplein en net zo lang oostwaarts rijden tot je weer op hetzelfde plein uit komt, ditmaal komende vanuit het westen.

Zo gezegd zo gedaan. Mijn reis duurde in totaal 9 maanden. 9 Maanden vol avontuur en onvergetelijke ervaringen. 50.000 kilometers op twee wielen. Ruim 24 landen en minstens zoveel Amerikaanse staten heb ik bezocht. Twee oceanen heb ik, samen met mijn motor overgestoken, waarvan 1 aan boord van een containerschip, dat mij en mijn motor in 3 weken vanaf New York naar Antwerpen bracht.

In het zuiden van Japan kwam ik de Dom zoals gezegd dus nogmaals tegen. Geen slechte replica, ze hadden hun best gedaan, maar niet zo mooi als de echte natuurlijk. Een bijzonder moment.

De Dom speelde een centrale rol in mijn reis. Regelmatig bekeek ik een app op mijn telefoon die me precies vertelde hoeveel kilometers ik van de Dom verwijderd was. Op een gegeven moment ruim 18.000. De Dom als start- en eindpunt van mijn reis, de hele wereld lag er tussen. De Dom als kompasnaald die enkel voor Utrechters werkt, ze wijst immers alleen naar haar zelf.

Mijn reisverhalen zijn te lezen in het boek met de toepasselijke titel 'Rondom'. Bestellen kan op www.jorisjoore.com

avontuur