Domdiner brengt € 111.000,- op voor aanlichting Domtoren

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Recordopbrengst van € 42.500,- bij veiling van ornament ‘De Waterspuwer’

Domdiner brengt € 111.000,- op voor aanlichting Domtoren

Het derde fundraisingdiner in de Domkerk, waaraan zo’n tweehonderd Utrechters deelnamen, heeft dinsdag 21 maart € 111.000,- opgebracht, de hoogste opbrengst van de Domdiners tot nu toe. Dit bedrag komt geheel ten goede aan het financieren van een iconische en duurzame nieuwe aanlichting van de Domtoren.

 

De deelnemers aan het Domdiner en hun gasten genoten van een avond vol culinaire en artistieke verrassingen. De ‘verkochte’ tafels, een loterij en de veiling van het bijzondere ornament ‘De Waterspuwer’, afkomstig uit de restauratie van de Dom, leverden samen een bedrag op waarmee voorzitter Olav Rosenberg van de Stichting Utrechts eigenDom zeer tevreden was. ”Na het succesvolle eerste Domdiner van 2019 was het de bedoeling jaarlijks een dergelijk diner te organiseren, maar door corona lukte dat pas vorig jaar weer”, aldus Rosenberg. “We zijn blij deze mooie traditie nu zo succesvol te hebben kunnen voortzetten.”

De veiling van ‘De Waterspuwer’, het fraaiste ornament dat bij de restauratie van de Domtoren is vervangen en daardoor beschikbaar kwam, leverde een bedrag van € 42.500,- op. Een ondernemer uit Zeist, met een bedrijf in Utrecht, bracht ‘uit liefde voor de stad’ het hoogste bod uit en verwierf dit exclusieve ornament. Voor de loterij hadden bedrijven en andere organisaties fraaie prijzen beschikbaar gesteld. Zo waren er VIP-arrangementen voor een concert van Céline Dion en voor FC Utrecht, bood journalist/historicus Ad van Liempt een huiskameravond aan over een Utrechts onderwerp uit de Tweede Wereldoorlog, waren er overnachtingen en diners te winnen in de Utrechtse hotels Mother Goose en The Nox, ontvangt stadsbeiaardier Malgosia Fiebig prijswinnaars binnenkort voor een persoonlijk concert bij het Domcarillon, waren er kaarten voor een rode loper-première van het Nederlands Film Festival en bood oud-keeper van FC Utrecht en Oranje Hans van Breukelen een motivatiesessie aan. Burgemeester Sharon Dijksma trok de prijzen van de loterij.

Activiteiten gaan door
De Stichting Utrechts eigenDom gaat voorlopig door, zoals met het project ‘Van Dom tot steengoed’, waarbij in samenwerking met Utrecht Marketing en Brokkenmákers bij de Winkel van Utrecht/VVV aan het Domplein en tuincentrum Steck producten worden verkocht, gemaakt van restmateriaal van de restauratie van de Domtoren. “De restauratie is volgende zomer voltooid, maar voorlopig gaan we door”, zegt voorzitter Rosenberg. “We zijn met de financiering van de nieuwe aanlichting zeker op de goede weg, maar helemaal rond is die nog niet. Ik kan wel alvast zeggen dat het ontwerp van het gerenommeerde Engelse lichtontwerpbureau Speirs Major er fantastisch uitziet. We krijgen een aanlichting met internationale allure.”
________________________________________________________________________

Foto: aagjestudio. Bijschrift: Wethouder Dennis de Vries met de koper van ‘De Waterspuwer’ bij het ornament.