Domdiner brengt € 75.000,- op voor restauratie Domtoren

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

 

Het tweede fundraisingdiner in de Domkerk, waaraan bijna vierhonderd Utrechters deelnamen, heeft dinsdag € 75.000,- opgebracht. Dit bedrag komt geheel ten goede aan de restauratie van de Domtoren.

“Het resultaat van deze avond heeft onze verwachtingen meer dan overtroffen”, zegt Olav Rosenberg, voorzitter van de Stichting Utrechts eigenDom. “We hadden wel op een behoorlijke opbrengst gehoopt, maar  wisten ook dat het Utrechts bedrijfsleven door de coronacrisis moeilijke jaren achter de rug heeft. Dus dat de opbrengst toch zo hoog zou uitvallen, was voor ons een verrassing.” Na het succesvolle eerste Domdiner van 2019 was het de bedoeling jaarlijks een dergelijk diner te organiseren, maar door corona is dat enkele jaren niet gelukt.

De stichting is opgericht om door middel van uiteenlopende evenementen en initiatieven in samenwerking met de Utrechtse bevolking en het bedrijfsleven geld op te halen om bij te dragen aan de restauratie van de Domtoren. Eerste doel is het na de restauratie in vernieuwde en duurzame vorm terug laten komen van het lichtkunstwerk van de toren.

De opbrengst werd dinsdag gerealiseerd door de verkoop van dinertafels aan het bedrijfsleven, een loterij en de verkoop van een origineel ornament dat bij de restauratie van de Domtoren beschikbaar is gekomen. Klépierre, eigenaar van Hoog Catharijne, bracht het hoogste bod uit op dit ornament: € 20.000,-. “We hadden mooie prijzen, vooral gericht op beleving, zoals een kookavond met de burgemeester, vip-kaarten voor een wedstrijd van FC Utrecht en het afscheidsconcert van Kensington en rondleidingen door Frans van Seumeren door Villa Jongerius en Ad van Liempt langs panden aan de Maliebaan die tijdens de oorlog een rol speelden, om er maar een paar te noemen”, zegt de voorzitter van Utrechts eigenDom. “Onze burgemeester, Sharon Dijksma, was zo aardig om de prijzen aan de winnaars te overhandigen.”

Verkoop ornamenten
Ook particulieren kunnen vanaf vandaag originele ornamenten van de Dom kopen. Die verkoop maakt onderdeel uit van ‘Van Dom tot steengoed’, dat tot doel heeft het restmateriaal dat vrijkomt tijdens de restauratie van de toren een nieuwe plek te geven. Hiervoor hebben Stichting Utrechts eigenDom en de circulaire doeners van Brokkenmákers de krachten gebundeld met de gemeente Utrecht en Utrecht Marketing. Voorbeelden van de ornamenten zijn te zien in de Utrecht winkel / VVV op het Domplein.

Rinus Griep (links), directeur van Hoog Catharijne, en burgemeester Sharon Dijksma bij het ornament dat € 20.000,- opbracht. Foto: aagjestudio

Bekijk alle foto's van Aagjestudio hier