Domtoren krijgt voorjaar 2020 een bezoekerslift

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Utrecht, 16 oktober 2019 


Stichting Utrechts EigenDom heeft financiering rond 

Domtoren krijgt voorjaar 2020 een bezoekerslift

De Domtoren in Utrecht krijgt komend voorjaar een tijdelijke bezoekerslift. De toren wordt de komende vijf jaar duurzaam gerestaureerd en is gedurende die periode door de lift voor iedereen toegankelijk tot heel dicht bij de top. De Stichting Utrechts EigenDom is erin geslaagd de financiering rond te krijgen voor het realiseren van deze gedroomde bezoekerslift.

Olav Rosenberg, voorzitter van de Stichting Utrechts EigenDom, maakte dit dinsdagavond bekend tijdens het eerste Domdiner in de Domkerk. Dit fundraisingdiner met onder meer een veiling en loting, waaraan zo’n 375 personen deelnamen, leverde € 112.500,- op. Dit bedrag komt rechtstreeks ten goede aan de verlichting van de Domtoren, één van de doelen waarvoor de stichting fondsen ophaalt in verband met de restauratie van de toren.

Naar verwachting kunnen bezoekers vanaf begin april 2020 gebruik maken van de lift. Deze maakt het mogelijk dat alle bezoekers voor het eerst in de geschiedenis op 100 meter hoogte op een bezoekersplatform kunnen staan en rond de torenspits kunnen lopen. 

De bezoekerslift wordt mede mogelijk gemaakt door verzekeraar a.s.r. (gevestigd in Utrecht), in nauwe samenwerking met de gemeente Utrecht en de Stichting Utrecht Marketing. Utrecht Marketing gaat de bezoekerslift exploiteren. Zij voert al vele jaren de reguliere rondleidingen op de Domtoren uit en kan nu de exploitatie van deze lift toevoegen aan haar pakket. Afgesproken is dat in ieder geval minimaal € 1,50 per ticket ten gunste komt van de Stichting Utrechts EigenDom. Hoe meer bezoekers gebruik gaan maken van de lift, des te groter wordt dus de opbrengst voor de stichting.

‘Geweldig bericht’
Wethouder Victor Everhardt noemt het ‘een geweldig bericht’ dat inwoners en bezoekers van Utrecht de Domtoren met een lift op kunnen gaan. “Met name voor volwassenen en kinderen die de 465 treden niet kunnen beklimmen, omdat ze bijvoorbeeld ziek zijn of een beperking hebben”, zegt hij. “Ook zij kunnen straks vanaf de Domtoren, hét Utrechts icoon, van het prachtige uitzicht genieten. Dit is één van de speciale dingen die deze restauratie mogelijk maakt.”

Cor Jansen, directeur Utrecht Marketing, reageert enthousiast op de komst van de personenlift. “Het is ontzettend gaaf dat nu echt iedereen deelgenoot gemaakt kan worden van het mooiste uitzicht van Nederland. Ik sluit mij dan ook aan bij wethouder Everhardt. Geweldig dat degenen voor wie de klim te veel is, vanaf april ook omhoog kunnen”, zegt hij. 

De lift biedt ook een kans om organisaties als Make A Wish te ondersteunen. Laten we deze kans dus met beide handen aangrijpen”, aldus Jansen. 

‘Verduurzaming’
Boudewijn van Uden, directeur corporate communicatie a.s.r.: “Als grote Utrechtse werkgever draagt a.s.r. de Domtoren een warm hart toe. De duurzame renovatie van de Dom sluit ook prima aan op de ambitie die wij hebben als het gaat om verduurzaming van onze eigen vastgoedportefeuille”, aldus Van Uden. ”We maken dat graag tastbaar door mee te helpen bij de totstandkoming van een bezoekerslift, die het restauratieproject en het prachtige uitzicht vanaf de toren voor iedereen toegankelijk maakt.”

“Wij zijn er erg blij dat het ons is gelukt de financiering van de bezoekerslift rond te krijgen”, zegt Olav Rosenberg namens de Stichting Utrechts EigenDom.. “Het is een cadeau voor iedereen die de Domtoren een warm hart toedraagt en het mes snijdt echt aan twee kanten: iedereen, met of zonder beperking, kan nu de Domtoren op en de duurzame restauratie deels van nabij meemaken”, aldus de voorzitter van de Stichting Utrechts EigenDom. “En elk bezoek aan de lift brengt geld in het laatje van onze stichting, zodat we de Domtoren na de restauratie nog beter kunnen laten stralen.”