Eerste design Domlamp in Domtoren gepresenteerd

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Deel van de opbrengst van de verkoop gaat naar Stichting Utrechts eigenDom

Eerste design Domlamp in Domtoren gepresenteerd

Voorzitter Olav Rosenberg van de Stichting Utrechts eigenDom en directeur Cor Jansen van Utrecht Marketing nemen op donderdag 13 oktober in de Domtoren officieel de allereerste design Domlamp in ontvangst. Deze lamp maakt onderdeel uit van de eerste serie van tien design lampen, gemaakt door de Limburgse ontwerper Louis Verbeek, op basis van restmateriaal dat is vrijgekomen bij de restauratie van de Domtoren.

Een deel van de opbrengst van de verkoop van de Domlampen komt ten goede aan de Stichting Utrechts eigenDom en daarmee aan het realiseren van een kunstzinnige en duurzame nieuwe aanlichting van de Domtoren. Verbeek heeft van de lampen, die te zien zijn in De Winkel van Utrecht / VVV op het Domplein, twee uitvoeringen ontworpen: de Scipio en de Lumina, die respectievelijk 485 en 975 euro kosten. Ze zijn gemaakt op basis van zogeheten montanten, ofwel stenen stijlen uit de Domtoren.

De lampen zijn geen massaproducten. “Ze worden op bestelling en met de hand gemaakt, waardoor elk exemplaar uniek is”, aldus de ontwerper. “Dat betekent dat het een aantal weken duurt voordat je de lamp in huis hebt, maar dan heb je ook iets heel bijzonders.”

Bij de uitreiking van de eerste Domlamp door Louis Verbeek zijn ook de kopers van de eerste serie design lampen aanwezig. Ontwerper Verbeek vertelt bij deze feestelijke gelegenheid over het ontstaan van het idee en hoe de lampen ambachtelijk tot stand zijn gekomen.

‘Van Dom tot steengoed’
Het aanbieden van de Domlamp sluit naadloos aan bij de gedachte achter ‘Van Dom tot steengoed’ dat tot doel heeft het restmateriaal dat vrijkomt tijdens de restauratie van de Domtoren een nieuwe plek te geven. Hiervoor hebben Stichting Utrechts eigenDom, die gelden werft voor extra restauratieprojecten van de Domtoren, en de circulaire doeners van Brokkenmákers de krachten gebundeld met de gemeente Utrecht en Utrecht Marketing. Naast de Domlamp zijn er dan ook andere producten verkrijgbaar die zijn gemaakt uit materiaal uit de Domtoren. Meer gegevens over de Domlampen zijn te vinden op www.sempernovum.nl. Voor een volledig overzicht van de producten gemaakt uit restmateriaal van de restauratie van de Dom zie www.utrecht-winkel.nl.