Eerste serie design Domlampen in de Michaelskapel gepresenteerd

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Deel van de opbrengst bestemd voor nieuwe aanlichting Domtoren

Eerste serie design Domlampen in de Michaelskapel gepresenteerd

In de sfeervolle Michaelskapel van de Domtoren presenteerde ontwerper Louis Verbeek donderdag 13 oktober de eerste serie design Domlampen, gemaakt op basis van restmateriaal dat is vrijgekomen bij de restauratie van de Domtoren. Bij deze feestelijke bijeenkomst was ook een aantal van de kopers van de eerste tien Domlampen aanwezig, maar de allereerste lamp was bestemd voor burgemeester Sharon Dijksma.

Stichting Utrechts eigenDom
De twee modellen lampen die Verbeek heeft ontworpen (de Scipio en de Lumina) vormen het tastbaar resultaat van de ideeënwedstrijd die Utrecht Marketing vorig jaar organiseerde om zo restmateriaal van de Domtoren een nieuwe bestemming te geven. Verbeek was één van de winnaars van deze wedstrijd. Een deel van de opbrengst van de verkoop van de lampen (die te zien zijn in De Winkel van Utrecht / VVV op het Domplein) gaat naar de Stichting Utrechts eigenDom. Die zamelt gelden in om de Domtoren na de restauratie te kunnen voorzien van een kunstzinnige en duurzame nieuwe aanlichting.

Op het bureau van de burgemeester
De burgemeester was donderdag helaas verhinderd, maar namens haar namen voorzitter Olav Rosenberg van de Stichting Utrechts eigenDom en Cor Jansen, directeur van Utrecht Marketing, de lamp (een Lumina) in ontvangst. Jansen beloofde ervoor te zorgen dat de design lamp op het bureau in de werkkamer van de burgemeester komt te staan. “Louis Verbeek is er erg goed in geslaagd eeuwenoud materiaal uit hét symbool van Utrecht een eigentijds accent te geven”, zei Jansen. “Dat sluit naadloos aan bij de gedachte achter het initiatief ‘Van Dom tot steengoed’, dat meer producten bevat die zijn gemaakt van het restmateriaal.” Ook Rosenberg toonde zich enthousiast over het resultaat van Verbeeks inspanningen. “En omdat kopers van de lampen direct bijdragen aan het realiseren van de nieuwe aanlichting van de Dom, ben ik extra blij met deze prachtige lampen”, zei hij.

‘Hoogtepunt in mijn werk’
De Limburgse ontwerper Louis Verbeek gebruikte als voet voor zijn Domlampen delen van zogeheten montanten, die deel uitmaakten van de hoge stenen stijlen in de Domtoren. Op de lampenkappen staan iconische Utrechtse gebouwen afgebeeld. Verbeek vertelde trots te zijn op het resultaat. “Ik beschouw dit als het hoogtepunt in mijn werk, zowel letterlijk als figuurlijk”, zei Verbeek. “Het zijn geen massaproducten, dus kopers moeten wel even geduld hebben. Maar omdat ze op bestelling en met de hand worden gemaakt, is elk exemplaar uniek. Wie een Scipio of Lumina koopt, heeft echt iets heel bijzonders in huis.”

‘In het echt nog mooier’
Dat vindt ook Utrechter Henny Berkouwer, die samen met zijn schoonzus Iris Frankhuisen bij de presentatie aanwezig was. “Ik heb de Lumina van Iris en andere familieleden cadeau gekregen vanwege ons veertigjarig huwelijk”, vertelde Berkouwer. “Mijn vrouw heeft namelijk echt iets met de Dom. En mijn zoon heeft er ook één voor zichzelf gekocht. Op het plaatje was de lamp al zo mooi, maar nu ik ‘m in het echt heb gezien, vind ik hem nog veel mooier. Hij is echt prachtig.”

Meer gegevens over de Domlampen zijn te vinden op www.sempernovum.nl. Zie www.utrecht-winkel.nl voor een volledig overzicht van producten gemaakt uit restmateriaal van de Domtoren.