Expositie over restauraties Domtoren in Utrechts Archief geopend

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Wethouder Dennis de Vries opende donderdag 13 april in het Utrechts Archief een tentoonstelling over de restauraties van de Domtoren door de eeuwen heen. De expositie ‘In de steigers!’, resultaat van samenwerking tussen Utrecht Marketing en het Utrechts Archief, belicht de restauraties die in de loop van de afgelopen 700 jaar aan de Dom hebben plaatsgevonden.

Aan de hand van oude documenten, bouwtekeningen, foto’s en filmpjes krijgt de bezoeker een goed beeld van wat er allemaal in de loop der eeuwen is gebeurd en hoe anders de werkomstandigheden (en veiligheid!) zelfs in de vorige eeuw nog waren. De Utrechtse kunstenaar Jeroen Hermkens maakte tijdens de huidige restauratie (die volgend jaar is voltooid) tekeningen, die eveneens op de tentoonstelling zijn te zien.

Wethouder De Vries: ‘Bijzondere relatie met restauratie’
In een interview met presentator Ton van den Berg vertelde wethouder De Vries dat hij in de familiekring een bijzondere relatie heeft met de Domtoren en met name de restauraties. “Mijn schoonvader werkte in de jaren ’70 aan de klok van de toren en ik mocht een paar maanden geleden de gerestaureerde windvaan op de Dom terugplaatsen”, aldus De Vries. Om zijn verhaal te staven toonde de wethouder twee foto’s: één met zijn schoonvader aan het werk met de klok en een foto van De Vries zelf bij het plaatsen van de windvaan. “Alleen al daarom is mijn betrokkenheid bij de restauraties van de Domtoren groot”, zei hij.

Van Dom tot steengoed
Voor Cor Jansen, directeur van Utrecht Marketing (die de Domtoren exploiteert) was de opening van de tentoonstelling een goed moment om de aandacht nog eens te vestigen op de actie ‘Van Dom tot steengoed’, waarbij restmateriaal uit de restauratie wordt verwerkt in nieuwe producten en daardoor een tweede leven krijgt. Utrecht Marketing werkt daarin samen met Brokkenmákers en de Stichting Utrechts eigenDom. Nog steeds zijn er ornamenten te koop, afkomstig uit de Domtoren. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de stichting die zich ervoor inspant de Dom na de restauratie te voorzien van een nieuwe, eigentijdse aanlichting.

Activiteiten stichting gaan door
Olav Rosenberg, voorzitter van de stichting, benadrukte in gesprek met Ton van den Berg dat de activiteiten van zijn stichting voorlopig doorgaan. “We ondernemen uiteenlopende activiteiten, zoals het inmiddels befaamde Domdiner, om ervoor te zorgen dat de Dom te zijner tijd die prachtige, nieuwe aanlichting krijgt”, aldus Rosenberg. “En niet alleen wordt de toren straks schitterend van buitenaf aangelicht, ook in de Michaelskapel komt een prachtige verlichting, wat naar buiten toe echt een heel mooi effect gaat geven.” Rosenberg benadrukte dat de financiering van de nieuwe aanlichting nog niet helemaal rond is en dat de activiteiten van de stichting daarom nog doorgaan. “Maar we zijn op de goede weg”, aldus de voorzitter van Stichting Utrechts eigenDom.