Familieband met de Domtoren

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

april 2023

Familieband met de Domtoren

Dennis de Vries

Bij ons thuis hangt al jaren een foto van mijn schoonvader, op de steigers van de Domtoren bij de vorige restauratie in 1975. Hij werkte als elektromonteur aan de klok van de toren. Dat wist iedereen in de familie. ‘Hans heeft aan de Dom gewerkt’. Dat vond iedereen bijzonder.

Hij is inmiddels overleden, maar de Domtoren leeft voort in de familie, zeker nu ik sinds juni 2022 wethouder vastgoed ben en daarmee ook verantwoordelijk ben voor de Domtoren en de restauratie. Het was daarom een extra bijzonder moment om aan te treden als wethouder van de gemeente Utrecht. Hierdoor mocht ik in januari 2023 ook de prachtige windvaan van Sint Maarten terugplaatsen op de toren.

De foto van dat moment hangt nu naast die van mijn schoonvader in onze woonkamer. En als ik nu met mijn jongens – 8 en 10 jaar – door de stad loop, wijzen ze naar de windvaan. “Die heb jij erop gezet, toch pap?” Het verhaal van de Domtoren blijft dus voortleven in de volgende generatie.

 

Dennis de Vries (1984) is sinds 2022 wethouder van de gemeente Utrecht. Hij is verantwoordelijk voor wonen, vastgoed, jeugd, mbo en de wijk- en buurtaanpak. Eerder was hij directeur van de Stichting Vreedzaam en werkte hij als docent en schoolleider op een basisschool in Overvecht.

Op de eerste foto zie je wethouder de Vries terwijl hij de nieuwe windvaan op de Dom plaatst (foto door Bas van Setten). Op de bovenstaande foto zie je Hans van Beaumont, in 1975 bij de klok van de toren.