Gerestaureerde windvaan van Domtoren in Michaelskapel onthuld

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Het was eigenlijk de bedoeling dat wethouder Dennis de Vries donderdagmorgen de vanwege de restauratie van de Domtoren tijdelijk verwijderde windvaan terug zou zetten op de top van de toren. Door het slechte weer ging dat echter niet door. “Eerlijk gezegd vind ik dat heel stiekem eigenlijk niet zo erg”, zei de wethouder. “Ik vind het namelijk nogal eng, zo hoog. Hopelijk waait het maandag minder hard.” Dan moet De Vries er echt aan geloven en gaat hij de uit 1910 daterende en nu opnieuw vergulde windvaan boven op de Dom zetten, 112 meter hoog. Nu bleef het bij de onthulling van de gerestaureerde windvaan, met de beeltenis van Sint Maarten, de beschermheilige van Utrecht, die een deel van zijn mantel weggeeft aan een bedelaar.

Dat het programma donderdag vanwege de weersomstandigheden moest worden aangepast, was eigenlijk niet zo erg, vonden de aanwezigen in de Michaelskapel van de Domtoren. Daar was een gezelschap bij de restauratie van de Dom betrokkenen aanwezig, onder wie de mannen van restauratieaannemer Nico de Bont. Zij kregen de bijzondere gelegenheid de windvaan, die anders vanaf straatniveau heel klein te zien is, van dichtbij te bewonderen.

De windvaan stond aanvankelijk nog achter een rode doek verborgen, maar met een stevige ruk aan een touw onthulde Dennis de Vries de beeltenis van Sint Maarten, die hij maandag écht bovenop de Dom terugplaatst. “Ik heb dan eigenlijk een afspraak met de minister, maar daar vinden we wel wat op. Want u weet: de Dom gaat boven alles”, aldus De Vries.