Leerlingen Utrechtse Paulusschool in actie voor de Domtoren

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Met de verkoop van door henzelf gecreëerde kunstwerkjes hebben de leerlingen van de Paulusschool uit Utrecht 600 euro opgehaald. Het geld is donderdag door de kinderen overhandigd aan het bestuur van Onze EigenDom. Deze stichting coördineert de verschillende fundraise acties voor de Domtoren met als eerste doel de kunstzinnige aanlichting van de Domtoren terug te brengen in vernieuwde, verbeterde en duurzame vorm.

De Paulusschool uit de Utrechtse wijk Tuindorp bestaat 80 jaar. De leerlingen voerden actie onder het motto ‘Zet ook eens een stapje voor een ander’. Op de speelplaats van de school werd een enorm groot wit verfdoek neergelegd met een afbeelding van de Domtoren. Over dit doek zijn de kinderen met blote voeten gaan lopen, dansen en rennen. Maar niet voordat ze door verfbakken waren gelopen. Op die manier ontstond een groot ‘schilderij’ met gekleurde voetstappen. Vervolgens is het doek opgeknipt in rechthoekige stukken en opgespannen. De kinderen hebben de kunstwerkjes verkocht aan de ouders van de school. De opbrengst bedroeg € 600,-.

Vijf jaar in de steigers

Zoals inmiddels iedereen kan zien, staat de Domtoren in Utrecht in de steigers. De komende vijf jaar vindt een ingrijpende restauratie plaats. In de stad zijn allerlei acties en initiatieven op gang gekomen om bij te dragen in de kosten voor de restauratie De Stichting Utrechts EigenDom coördineert die acties met als doel om onder meer de verlichting van de Domtoren na de restauratie terug te brengen in vernieuwde, verbeterde en duurzame vorm. 

Leerlingen mooi voorbeeld
In de Michaëlskapel, die zich in de Domtoren bevindt, overhandigden de kinderen van de Paulusschool donderdag een cheque aan bestuursleden van Onze EigenDom Olav Rosenberg en Paul de Blok. “Dit is een mooi voorbeeld hoe Utrechters zelf kunnen bijdragen aan Onze EigenDom”, zei voorzitter Olav Rosenberg bij de overhandiging van de cheque. “De kinderen hebben met hun kunstwerken een mooi bedrag ingezameld voor de Dom. Het laat zien dat iedereen kan bijdragen. Wij hopen op nog veel meer van dit soort acties bestemd voor ons gemeenschappelijke doel, want we zamelen geld in om de bezoekers na de restauratie nog meer van de Dom te laten genieten. Met onze acties en die van de Utrechters zelf voegen wij iets toe wat de reguliere restauratie niet kan meenemen, zodat ons icoon nog beter uit de verf komt.”

Keys of light

Tot en met 21 december kan iedereen die het Domplein bezoekt zelf ook bijdragen aan de restauratie van de Domtoren. Tijdens Keys of Light kan al pianospelend de Domtoren worden verlicht. De interactieve piano-installatie is een samenspel tussen muziek, licht en architectuur. Iedere noot en elke toetsencombinatie die wordt gespeeld op de aanwezige piano op het Domplein zorgt voor een bijzondere projectie op de Domtoren.

Bezoekers op interactieve piano

Het lichtspektakel op de Dom is elke dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag te bewonderen. Elke dinsdag treden pianoleerlingen uit Utrecht op. Op donderdag, vrijdag en zaterdag opent Keys of Light om 19.00 uur met een pianoconcert van 20 minuten. Aansluitend is er tot 21.00 uur alle ruimte voor bezoekers om zelf zijn of haar talent te laten zien en horen op de interactieve piano. Op diverse avonden worden speciale concerten gegeven door bekende en minder bekende pianisten. Houd de website www.onzeeigendom.nl in de gaten voor actuele informatie over het programma.