Met de wijzerplaat op de foto

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Met de wijzerplaat op de foto

Bijna vijfhonderd mensen gingen zaterdag op Open Monumentendag op de foto met een wijzerplaat van de Domtoren. Sommigen namen een selfie, maar de meesten gaven er de voorkeur aan om door Jaap van Engelenburg, de beheerder van de Domtoren, of Margot Kat, die namens de gemeente de communicatie rond de restauratie van de toren verzorgt, te worden gefotografeerd.

Vanwege de ingrijpende restauratie van de Domtoren is de wijzerplaat (voor Utrechters een vertrouwd baken om even de tijd te checken) tijdelijk van de toren verwijderd. Maar vanwege Open Monumentendag bestond zaterdag de mogelijkheid toch met wijzers van de Domtoren op de foto te gaan. En wie dat deed, kon vrijwillig een bijdrage storten in een betonmolen, die naast de fotoplek stond opgesteld.

De twee medewerkers van de gemeente waren de hele dag (van 10.00 tot 17.00 uur) druk met fotograferen en met toelichten van wat er met de Domtoren aan het gebeuren is. “Utrechters, niet-Utrechters en ook buitenlandse toeristen vinden het prachtig om met de Dom op de foto te gaan,” zegt Van Engelenburg tussen het foto’s maken door. “Maar ze zijn ook geïnteresseerd in de restauratie”, vult Kat aan. “We krijgen daar veel vragen over.” Vele honderden mensen maakten gebruik van een korte rondleiding, waardoor ze een beeld kregen van wat de restauratiewerkzaamheden inhouden. Dat werd nog versterkt door een kleine fototentoonstelling die in de Michaëlskapel was ingericht.

Aan het eind van de middag bleek in de betonmolen ruim tweehonderd euro aan vrijwillige bijdragen te zijn gestort. Dat geld gaat naar de Stichting Utrechts EigenDom, die met uiteenlopende acties en evenementen wil bijdragen aan de restauratie van de Domtoren.