Nieuws

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Tabernakel voor De Schat van Utrecht in Tiel gegoten

In aanwezigheid van de Utrechtse kunstenaar Willem Noyons is bij bronsgieterij Stijlaart in Tiel het tabernakel gegoten, waarin in november de door Utrechters geschreven brieven aan de toekomst in de Domtoren worden opgeborgen. Onder aanvoering van mede-eigenaar Joris Stijlaart verrichtte zijn team deze precisieklus. Uiterste nauwkeurigheid en vooral ook veiligheid zijn geboden, omdat het vloeibare brons een temperatuur van zo’n 1200 graden heeft. Nadat het gegoten kunstwerk was afgekoeld, werd Noyons’ tabernakel afgewerkt door de gietkanalen eraf te slijpen.

Op dit moment wordt bij Metaalfabriek Hamminga in Utrecht nog gewerkt aan de roestvrijstalen ‘container’ die in het hart van het tabernakel komt. Op die plek bergt burgemeester Sharon Dijksma op 4 november de brieven op, die Utrechters hebben geschreven aan de stadsgenoten van over pakweg vijftig jaar. Rond 2075 vindt namelijk naar verwachting de volgende ingrijpende restauratie van de Domtoren plaats en worden de brieven als De Schat van Utrecht voor het eerst weer tevoorschijn gehaald.

‘Vooral behoefte aan sponsoren’
Er is nog plek voor brieven aan de toekomst, zegt Olav Rosenberg, voorzitter van de Stichting Utrechts eigenDom. Zijn stichting draagt via uiteenlopende acties en initiatieven al jaren bijaan het financieren van de nieuwe iconische aanlichting van de Dom, na de afronding van de restauratie. “Zo hebben we op 9 november ons vierde en laatste Domdiner en ook de opbrengst van De Schat van Utrecht gaat rechtstreeks naar de nieuwe aanlichting”, aldus Rosenberg. “Voor € 1.000,- kunnen Utrechters ook een brief schrijven aan bijvoorbeeld hun kleinkinderen of ondernemers en bestuurders van over vijftig jaar. Er is dus nog plek, maarwe hebben nu vooral behoefte aan sponsoren, die ervoor kunnen zorgen dat mensen die niet zo bemiddeld zijn, ook aan De Schat kunnen meedoen”, licht hij toe. “We willen namelijk nadrukkelijk de diversiteit en veelkleurigheid van de huidige Utrechtse samenleving ook in de brieven laten doorklinken.”

Op www.onzeeigendom.nl staat meer informatie over De Schat van Utrecht. Via de site kunnen deelnemers zich ook opgeven.