Olav Rosenberg overhandigt Dom-ornamenten aan prijswinnaars loterij ‘Van Dom tot steengoed’

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Voorzitter Olav Rosenberg van de Stichting Utrechts eigenDom reikte donderdagavond 22 december twee prijzen uit aan drie winnaars. Dat klinkt onlogisch, maar dat was het niet. In de sfeervolle Michaelskapel van de Domtoren kregen de winnaars van de derde door Utrecht Marketing in het kader van ‘Van Dom tot steengoed’ georganiseerde loterij hun originele, uit de restauratie van de Domtoren overgebleven ornamenten overhandigd. Maar één van de winnaars bleek zijn loten te hebben gekocht als verjaardagscadeau voor een goede vriend. En die kreeg dus een ornament ter plekke ‘doorgeschoven’.

Verjaardagscadeau
Lenzo de Klerk, Utrechter maar kortgeleden verhuisd naar Wijk bij Duurstede, bemachtigde vijf van de ongeveer 1500 verkochte loten en gaf die aan zijn vriend Dennis Blom vanwege diens 28e verjaardag. “Het was natuurlijk geweldig dat één van die loten de eerste prijs opleverde en dus een prachtig verjaardagscadeau”, zei Lenzo. De prijs was een zogeheten kruisbloem, een versiering van een pinakel, die honderden jaren muurvast in de Domtoren heeft gezeten en nu bij de restauratie vrijkwam als restmateriaal dat een nieuwe bestemming krijgt. Lenzo kreeg de kruisbloem overhandigd uit handen van Olav Rosenberg, maar gaf zijn prijs zoals afgesproken direct door aan zijn vriend Dennis. Die was dolblij met het ornament.

“Na enkele jaren in het noorden van het land te hebben gewoond, ben ik kortgeleden teruggekomen naar Utrecht”, vertelde de geboren Utrechter, die voor de gelegenheid zijn ‘Jochie’-trui had aangetrokken. “Hier hoor ik thuis en het is daarom fantastisch dat ik deze kruisbloem heb gekregen. Ik zet ‘m niet in de tuin of in één of ander hoekje van mijn huis”, kondigde hij aan. “Nee, hij komt midden in de huiskamer te staan met een spotje erop, zodat iedereen ‘m goed kan zien.”

‘Kon het eerst niet geloven’
De tweede prijs was voor een andere Utrechter, Marcel Vonk. Hij kreeg van Olav Rosenberg een zogeheten helm overhandigd, een ander ornament uit de Domtoren. Ook deze prijswinnaar was erg blij met zijn ornament. “Ik checkte een keer ’s avonds laat de winnende nummers en kon eerst niet geloven dat ik een prijs had gewonnen”, vertelde Marcel. “Ik heb het nummer van mijn lot wel tien keer vergeleken met de winnende cijfers en uiteindelijk wist ik zeker dat ik een origineel ornament uit de Dom had gewonnen. Ik ga binnenkort verhuizen en deze helm krijgt in mijn nieuwe huis zeker een mooie, prominente plek.”

Behalve de ornamenten en bloemen kregen de drie winnaars uit handen van Sander Griffioen van Utrecht Marketing tickets om nog voor 8 januari met de lift helemaal bovenin de Domtoren te komen. Daarna verdwijnt de lift, omdat een deel van de steigers wordt afgebroken.

Vierde ronde loterij
Inmiddels is de vierde ronde van de loterij begonnen. Een deel van de opbrengst van de loten (die per stuk € 3,50 kosten) komt ten goede aan de Stichting Utrechts eigenDom. Die zamelt gelden in om de Domtoren na de restauratie te voorzien van een eigentijdse en kunstzinnige aanlichting. Eén van de manieren om aan fondsen te komen is het jaarlijks organiseren van het Domdiner, dat komend jaar op 21 maart plaatsvindt. “Maar ook de verkoop van producten gemaakt uit restmateriaal levert geld op, net als de loterij”, aldus Rosenberg.