Ook ingebruikname Dom-lift uitgesteld

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Vanwege de Corona-crisis is uiteraard ook de ingebruikname van de Dom-lift voorlopig uitgesteld. “Op zaterdag 4 april zouden de eerste bezoekers met de lift naar het bovenste puntje gaan, maar gezien de omstandigheden moeten we nog even geduld hebben”, zegt Olav Rosenberg, voorzitter van de Stichting Utrechts EigenDom.

Feestelijke bijeenkomst
“Natuurlijk is dat erg jammer, maar iedereen zal begrijpen dat het nu onmogelijk is de lift feestelijk in gebruik te nemen”, aldus Rosenberg. “Het is alleen al praktisch niet te doen om zowel in de lift als bovenin de toren een afstand van anderhalve meter in acht te nemen. Bovendien is het de bedoeling om van de eerste keer met de lift naar boven een echt feestelijke bijeenkomst te maken. Maar van bijeenkomsten is sowieso voorlopig geen sprake.”

‘Utrecht bijzondere attractie rijker’
Wanneer de Dom-lift wel zijn première beleeft, is nog niet te zeggen. “Het is lastig vooruit te kijken, maar ik hoop toch echt dat de eerste mensen nog ergens deze zomer naar boven kunnen”, stelt de voorzitter van Utrechts EigenDom. “Niet alleen is de stad dan een bijzondere attractie rijker, ook voor het financieren van de restauratie van de Domtoren is dit belangrijk. Van elk kaartje dat exploitant Utrecht Marketing verkoopt, gaat namelijk een vast deel naar onze stichting en komt daarmee rechtstreeks ten goede aan de restauratie.”

a.s.r.-uitstraling
Alle voorbereidingen zijn al wel afgerond. “De exploitatie is bij UM in goede handen en ook de lift is er klaar voor, inclusief de a.s.r.-uitstraling, de partner die wij als stichting bereid hebben gevonden de komst van de lift mede mogelijk te maken.”