Ook mevrouw Gerwig (94) ging met de lift de Dom op!

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Ook mevrouw Gerwig (94) ging met de lift de Dom op!

Verspreid over de afgelopen weekenden zijn bewoners van Utrechtse zorginstellingen met de bezoekerslift van de Domtoren helemaal bovenin de toren gekomen. Juist voor mensen die niet goed ter been zijn (en voor wie de mogelijkheden in de Covid-periode helemaal beperkt waren), biedt de lift tijdens de restauratie van de Dom de mogelijkheid de toren toch te bezoeken en te genieten van het magistrale uitzicht over Utrecht en omgeving.

Een van de bezoekers was de 94-jarige mevrouw Gerwig uit woonzorgcentrum De Wartburg van AxionContinu. Met medewerking van Utrecht Museumdag en Utrecht Marketing (die de Domtoren exploiteert) kon zij voor de vierde keer in haar leven de Dom op. “Ik ben voor de oorlog een keer naar boven geweest en na de oorlog nog twee keer lopend, maar dat is alweer lang geleden”, vertelde mevrouw Gerwig. Omdat de lift er nu is, kon ze met haar rolstoel toch nog een keer naar het hoogste punt in de toren.

En dat was een hele belevenis, aldus de geboren Amsterdamse, die bijna haar hele leven in Utrecht heeft gewoond. “Ik voel me dan ook veel meer Utrechtse dan Amsterdamse”, zei ze. Mevrouw Gerwig genoot van het uitzicht over haar stad en zag ook de Willem van Noortstraat, waar ze het langst heeft gewoond. “Hier van bovenaf zie je pas hoe groot Utrecht wel is geworden.”

Opbrengst naar nieuwe aanlichting
Gedurende het grootste deel van de ingrijpende restauratie van Utrechts icoon bij uitstek is de bezoekerslift in bedrijf. Een deel van de opbrengst van de kaartjes gaat naar de Stichting Utrechts eigenDom, die geld inzamelt om de Dom na de restauratie te voorzien van een kunstzinnige en duurzame nieuwe aanlichting.