Ornament De Waterspuwer exclusief veilingstuk op Domdiner

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

De deelnemers en gasten op het Domdiner dat dinsdagavond in de Domkerk plaatsvindt, kunnen bieden op een wel heel bijzonder ornament, afkomstig uit de restauratie van de Domtoren. ‘De Waterspuwer’ is ongetwijfeld het allermooiste ornament dat uit de Dom beschikbaar is gekomen. Dit iconische stuk, dat honderden jaren onderdeel was van de lantaarn van de Dom en bij de restauratie is vervangen, is het pronkstuk van een zogeheten ‘blinde veiling’ met een startbedrag van € 12.000,-.

Waterspuwers hebben in historische gebouwen als de Domtoren niet alleen een functie als onderdeel van de waterafvoer, maar hadden door de eeuwen heen ook een kwaadwerende rol. Lang dachten de mensen namelijk dat de waterspuwers met hun afschrikwekkende, sinistere uiterlijk van fabelachtige dieren geesten en demonen konden weren.

Iconische aanlichting

De afmetingen van de te veilen waterspuwer zijn 175 cm lang, 70 cm breed en 40 cm hoog. De opbrengst van de veiling komt, net als andere inkomsten (de tafels en de loterij waarvan de prijzen door burgemeester Sharon Dijksma worden getrokken) volledig ten goede aan de Stichting Utrechts eigenDom. Deze zamelt gelden in om de Domtoren na de restauratie te voorzien van een iconische, duurzame en sfeervolle aanlichting. Het nu voor de derde keer organiseren van het Domdiner is één van de initiatieven van de stichting om die aanlichting te realiseren.