Pianisten zetten Domtoren in het licht

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Utrecht, 20 september 2019


Première uniek klank- en lichtspel ‘Keys of Light’ op 15 oktober in Utrecht

Pianisten zetten Domtoren in het licht

Crowdfunding voor de nieuwe aanlichting van de Domtoren na de restauratie

Vanaf 15 oktober tot en met 21 december vindt ’s avonds iets bijzonders plaats op het Utrechtse Domplein: een klank- en lichtspel met de interactieve piano-installatie ‘Keys of Light’ van de Utrechtse studio Mr. Beam. Uiteenlopende pianisten bespelen dit unieke kunstwerk waarmee een spel ontstaat tussen muziek, licht en architectuur, geprojecteerd op de Domtoren.

De slimme software analyseert de muzikale input en zet iedere pianotoets om in een spectrum aan ontwerpen die vervolgens worden geprojecteerd. Daardoor is geen optreden hetzelfde; de ontwerpen variëren en transformeren bij ieder spel, waarmee telkens een nieuw beeld ontstaat. Zo levert bijvoorbeeld een sonate van Mozart een heel andere Dom op dan een jazzimprovisatie. Een kunstwerk als ‘Keys of Light’ is nooit eerder op deze schaal in Nederland vertoond, waardoor deze interactieve lichtinstallatie uniek mag worden genoemd.

Feestelijke première
De Domtoren, hét Utrechts icoon, staat volledig in de steigers vanwege een ingrijpende restauratie. Op dinsdag 15 oktober is de feestelijke première van ‘Keys of Light’ op het Domplein, met een optreden van een bekende pianist, van wie de naam later bekend wordt gemaakt. Vanaf 16 oktober tot 21 december biedt ‘Keys of Ligth’ allerlei pianisten, van jong tot oud en van amateur tot professional, de gelegenheid te spelen en op die manier zijn eigen projecties creëren. Veel mensen kennen de ‘Son et lumière’ van vakanties in Frankrijk: grote en indrukwekkende projecties met geluid en muziek op gevels van kathedralen, kastelen of paleizen. Dit zijn prachtige, maar ook vaste en statische programma’s die iedere avond in het zomerseizoen hetzelfde repertoire draaien. Het unieke van ‘Keys of Light’ is dat de pianist door zijn spel zelf bepaalt welke beelden, kleuren en vormen worden geprojecteerd.

‘Onvergetelijke ervaring’
Mr. Beam, die ‘Keys of Light’ heeft ontwikkeld, is actief over de hele wereld. Het Utrechtse bedrijf heeft talrijke creatieve voorstellingen ontworpen voor uiteenlopende projecten, zoals La Fête des Lumières in Lyon, het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden, iLight Singapore, Sprookjespark De Efteling, de band Kensington, het Van Gogh Museum, Lichtfestival Gent en Holland Opera. Mr. Beam is ook de maker van ‘hier woont nijntje’, een projectie die vanaf de eerste dag van de wintertijd elke avond op de gevel van het nijntje museum in Utrecht te zien is.

“Vanuit onze passie voor multimedia design en projection mapping vertellen we verhalen, waarbij we op zoek gaan naar grensverleggende manieren om technologie en kunst samen te laten komen tot een onvergetelijke ervaring”, zegt Mo Assem van Mr. Beam. “Prachtig om ‘Keys of Light’ nu ook op de Domtoren in ons eigen Utrecht te kunnen laten zien.”

 

Stichting Utrechts EigenDom
Het evenement ‘Keys of Light’ is een initiatief van de Stichting Utrechts EigenDom, die financiële bijdragen wil werven voor de restauratie van de Domtoren. Eerste doel van de stichting is geld op te halen voor de kunstzinnige aanlichting van de Domtoren. Het lichtkunstwerk ‘In Lumine Tuo’ van Speirs + Major uit London is ten behoeve van de restauratie van de Domtoren geheel gedemonteerd en verwijderd. Voorzitter Olav Rosenberg van de stichting: “Wij zouden het geweldig vinden als met steun van de stad, bewoners, het bedrijfsleven en de culturele fondsen deze geweldige illuminatie van de Dom vernieuwd, verbeterd en duurzaam terug kan komen na de restauratie. Onze eigen Dom moet weer gaan stralen na de restauratie van vijf jaar!” aldus Rosenberg. “We betrekken de stad hier graag actief bij. Daarom zijn we op zoek gegaan naar activiteiten die met ‘licht’ te maken hebben, die aantrekkelijk zijn voor veel mensen en bewoners en bedrijfsleven de mogelijkheid geven om zelf actief mee te doen.”

Inmiddels is ZIMIHC aangetrokken als partner voor de uiteenlopende programmering; van festivals tot sportevenementen, samen met onder meer muziekdocenten en bedrijven. Een aantal avonden staat al vast: “Op 26 oktober gaan we ’s avonds ‘fietsen voor de Dom’ en op 22 november eveneens in de avond is de Nedal Utrecht Night Run, die de Dom tot het goede doel heeft gekozen. Dan gaan we dus rennen voor de Dom”, zegt Rosenberg. “En dat allemaal onder het motto: Onze eigen Dom, daar geven we om.”

Bijdrage voor de Domtoren
Aan iedereen die op de piano meedoet met ‘Keys of Light’ wordt gevraagd een bijdrage te geven voor de restauratie van de Domtoren. Ook het aanwezige publiek kan doneren voor de Dom. Olav Rosenberg: “Wij hopen dat zoveel mogelijk mensen van binnen en buiten Utrecht naar het Domplein komen. Vanaf medio oktober beginnen de donkere dagen voor de Kerst, het is gezellig met de sfeerverlichting in de binnenstad en de Domtoren wordt muzikaal in het licht gezet”, zegt hij. “We hebben onze eigen Son et Lumière, maar dan wel een heel bijzondere.”