Stadsgedicht 'Denk aan de Dom'

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

oktober 2019

Stadsgedicht 'Denk aan de Dom'

Onno Kosters

In september 2018 werd de motie Denk aan de Dom door de Utrechtse Gemeenteraad aangenomen. Daarin werd het College van B&W opgedragen 'te zorgen dat over 40 jaar de raad een herinnering zal ontvangen dat de Dom binnenkort een restauratie nodig zal hebben' en 'de vorm [van die herinnering] nader te bepalen en hierover te rapporteren aan de Gemeenteraad.' Met deze opdracht kwam het gemeentelijk projectteam dat verantwoordelijk is voor de restauratie uit bij het Utrechts Stadsdichtersgilde. Onno Kosters schreef het Stadsgedicht 'Denk aan de Dom', een 112 regels hoog en in de vorm van de 112-meter hoge Domtoren uitgevoerd gedicht - een vorm die de komende vijf jaar door de steigers aan het oog zal zijn onttrokken. Het gedicht zal worden geplaatst in het gemeentehuis, als herinnering aan alle toekomstige colleges om in 2059 na te gaan denken over de volgende restauratiefase.
Het gedicht beschrijft een afdaling van de kroon van de toren naar beneden en eindigt op het Domplein, aan de voet van de toren.
Onder andere in de DUIC en op de website van AD was er aandacht voor het gedicht; op die websites is het gedicht ook te lezen: https://www.duic.nl/algemeen/112-regels-lang-gedicht-in-de-vorm-van-de-d... en https://www.ad.nl/utrecht/gedicht-denk-aan-de-dom-in-112-regels-daal-je-...