Stichting Utrechts eigenDom heeft nu eigen D in Letters van Utrecht

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Stichting Utrechts eigenDom heeft nu eigen D in Letters van Utrecht

Ook de Stichting Utrechts eigenDom heeft nu op de Oudegracht haar eigen letter, als onderdeel van De Letters van Utrecht, het eindeloze gedicht in de straten in het centrum van Utrecht. “En natuurlijk is het de letter D van Domtoren geworden, gehouwen uit een steen afkomstig uit de Domtoren”, zegt Olav Rosenberg, voorzitter van de stichting. StUeD zamelt via uiteenlopende acties en initiatieven geld in om de Domtoren na de restauratie te kunnen voorzien van een eigentijdse en duurzame aanlichting.

Het project De Letters van Utrecht werd in juni 2012 geopend door de toenmalige burgemeester van Utrecht, Aleid Wolfsen. Sindsdien houwt een steenhouwer iedere zaterdag tussen 13.00 en 14.00 uur ter plekke de volgende letter: één karakter per steen, één steen per week. Op die manier groeit uit de gesponsorde letters een gedicht voor de toekomst. “Beeldhouwer Gerrit Peele, die trouwens vanaf het eerste uur bij De Letters van Utrecht is betrokken, heeft er voor ons een prachtige D van gemaakt”, aldus Rosenberg.

Drijvende kracht achter het project is Stichting Letters van Utrecht, die hiermee wijst op de verantwoordelijkheid voor toekomstige generaties. Daarnaast zamelt ze geld in voor goede doelen door de letters van het eindeloze gedicht te laten sponsoren. Het gedicht begint op de Oudegracht, op de hoek van de Smeebrug, en loopt richting het Ledig Erf.

Domdiner
“En nu waren wij aan de beurt met een door ons ter beschikking gestelde steen uit de Domtoren”, aldus Rosenberg. “Mooi om ook op deze manier onderdeel van de geschiedenis van de stad uit te maken. Vooral omdat we als stichting voorlopig nog wel doorgaan met onze activiteiten, zoals het organiseren van het volgende Domdiner, in de Domkerk op 21 maart”, zegt de voorzitter. “De restauratie van de Domtoren mag dan iets eerder zijn voltooid dan verwacht, de financiering van de nieuwe aanlichting is nog lang niet rond.”