Twee bijzondere design Domlampen toegevoegd aan assortiment van VVV-winkel

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Twee bijzondere design Domlampen toegevoegd aan assortiment van VVV-winkel

Deel opbrengst komt ten goede aan Stichting Utrechts eigenDom

Via de VVV-winkel op het Domplein zijn nu ook twee bijzondere designlampen te koop, gemaakt uit restmateriaal dat afkomstig is van de restauratie van de Domtoren. De vrijgekomen stenen zijn zogeheten ‘montanten’ ofwel de stenen stijlen in grote vensters van kerken en kerktorens, zoals de Domtoren. Een montant heeft een binnen- en buitenkant, elk met zijn eigen karakteristieke vorm. Dit heeft dan ook geleid tot het ontwerpen van twee verschillende modellen: de Scipio ‘Domtoren’ lamp en de Lumina ‘Domtoren’ lamp. Ze zijn van de hand van de Limburgse ontwerper Louis Verbeek, één van de geselecteerde kunstenaars van de ideeënwedstrijd eerder dit jaar. Uit die wedstrijd kwam een groot aantal bijzondere producten, gemaakt van stenen en ornamenten die bij de restauratie niet meer bruikbaar waren. De lampen van Verbeek zijn kortgeleden aan het assortiment van de VVV-winkel toegevoegd.

Hoewel Louis Verbeek in het Limburgse Heythuysen werkt en woont, kent hij Utrecht goed en dus ook de iconische betekenis die de Dom voor de stad en haar bewoners heeft. “Onder meer omdat mijn dochter en andere familieleden in Utrecht hebben gestudeerd en ik er verschillende vrienden en kennissen heb, ben ik vaak weekenden in de stad geweest”, vertelt hij. “En ik kom er nog steeds graag.” Tel daarbij Verbeeks passie voor geschiedenis, vormgeving en techniek op en dan is het logisch dat de ideeënwedstrijd hem aansprak. Zeker ook, omdat een deel van de opbrengst van de producten ten goede komt aan de Stichting Utrechts eigenDom, die zich inspant om de Dom na de restauratie van een eigentijdse lichtkunstwerk te voorzien.

Certificaat van Echtheid
“Al vele jaren werk ik met afgedankt materiaal en combineer dat met modern design en techniek tot bijzondere lampen”, legt de ontwerper uit. Zo verwerkte Verbeek mergel uit Limburgse kastelen en stenen uit gerestaureerde molens, onder meer die uit Kinderdijk. Ook de restanten van de restauratie van de Dom vormen dankbaar materiaal om er prachtige producten van te maken. “Elke steen en elk ornament is genummerd en de oorspronkelijke plek in de toren is via een QR-code op het meegeleverde Certificaat van Echtheid terug te vinden”, licht Verbeek toe. 

De lampen die hij maakt, zijn geen massaproducten. “Ze worden op bestelling gemaakt, met de hand, waardoor elk exemplaar uniek is”, aldus de ontwerper. “Dat betekent dat het een aantal weken duurt voordat je de lamp in huis hebt. Maar dan heb je ook echt iets heel bijzonders.”

De Scipio ‘Domtoren’ lamp
De Dom-montanten zijn te groot en te zwaar om in zijn geheel als voet te dienen voor een lamp. Voor de Scipio ‘Domtoren’ lamp is dan ook alleen het strakke, trapeziumvormige stuk van de montant gebruikt. Bijzonder en verrassend bij de lamp is dat deze bovenin brandt zonder dat in de transparante plexiglas staf een elektrische verbinding te zien is. Op de ovale, trapeziumvormige kap van warm witte Chinz stof is een gestileerde skyline van Utrecht geprint met de markantste Utrechtse gebouwen.

De Lumina ‘Domtoren’ lamp
Voor de Lumina ‘Domtoren’ lamp is het meer bewerkte, ornamentale deel van de montant gebruikt. De Lumina lamp is verder, vergeleken met de Scipio, geavanceerder qua ontwerp en functionaliteit. Zo brandt de lamp zonder een elektrische verbinding: de LED-verlichting en de besturing zitten in de voet van de lamp. Deze is daarom ook groter en hoger dan bij de Scipio lamp. Via touch-bediening kan de lamp in- en uitgeschakeld worden en kan zelfs de lichtsterkte worden ingesteld. De Lumina kap is ook voorzien van de skyline van Utrecht met de Domtoren prominent in het midden. Zie voor meer gegevens over de bijzondere Domlampen: www.sempernovum.nl.

In VVV-winkel meer producten van restmateriaal
In de VVV-winkel op het Domplein zijn nog veel meer producten te zien die de ideeënwedstrijd heeft opgeleverd. Zie voor een volledig overzicht van de producten die ontwerpers en kunstenaars hebben gemaakt van restmateriaal dat bij de restauratie van de toren beschikbaar is gekomen: www.utrecht-winkel.nl.