Tycho Glastra van Loon en familie als allerlaatsten met de Domlift naar de top van de toren

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Na tweeënhalf jaar en 2500 ‘ritten’ voor in totaal ruim 20.000 gebruikers was het zondagavond 8 januari de allerlaatste keer dat de bezoekerslift van de Domtoren omhoog ging. Passagiers waren de 25-jarige Utrechter Tycho Glastra van Loon en zijn ouders, broer, zus en vriendin.

Ruim 800 Utrechters meldden zich afgelopen tijd bij Utrecht Marketing, de exploitant van de Domtoren, om een kans te maken als allerlaatste naar de top van de Dom te komen, zonder daarvoor 495 traptreden te hoeven trotseren. Ze moesten hun verzoek wel omkleden met goede argumenten om in aanmerking te komen. Van alle inzendingen maakte het verhaal van Tycho de meeste indruk. Met de liftgang wilde de 25-jarige Utrechter zijn familie en vriendin bedanken voor hun steun afgelopen periode, nadat hij begin vorig jaar bij een skiongeluk een dwarslaesie opliep.

‘’Het is een hele weg geweest om samen met hen te ontdekken hoe alles verandert als je een dwarslaesie hebt en in een rolstoel zit”, aldus Tycho. “Zij hebben mij ontzettend gesteund en geholpen.’’ Tycho en zijn familie werden zondagavond ontvangen door Olav Rosenberg, voorzitter van de Stichting Utrechts eigenDom, directeur Cor Jansen van Utrecht Marketing en Marcel Gierveld, die bij de gemeente Utrecht onder meer verantwoordelijk is voor de Dom.

Bezoekerslift verdwijnt
De bezoekerslift, die er was gekomen in samenwerking tussen de Stichting Utrechts eigenDom, verzekeraar a.s.r. en de gemeente Utrecht, verdwijnt nu voor de restauratie van de torenspits de steigers rond de top worden verwijderd. Dankzij de lift was de top van de toren voor iedereen bereikbaar, ook voor hen die niet in staat zijn via de trap naar boven te gaan. Een deel van de opbrengst van de tickets voor de lift kwam ten goede aan de Stichting Utrechts eigenDom, die gelden inzamelt om de Dom na de restauratie te kunnen voorzien van een nieuwe, eigentijdse en kunstzinnige aanlichting.

Activiteiten stichting gaan door
De restauratie van de Domtoren verloopt wat sneller dan verwacht, zodat het Utrechts icoon bij uitstek al in de zomer van 2024 in volle glorie weer is te bewonderen. Tijdens de werkzaamheden blijft de toren open voor publiek. Ook de activiteiten van de Stichting Utrechts eigenDom gaan voorlopig door. “Er valt van ons nog een aantal activiteiten te verwachten”, zei Olav Rosenberg, de voorzitter van de stichting. “We willen de Dom te zijner tijd een écht mooie aanlichting geven en daarvoor is zeker nog behoorlijk wat geld nodig.”

Zie voor een reportage in het AD/Utrechts Nieuwsblad over de laatste gang van de bezoekerslift van de Domtoren: Tycho mocht met zijn familie met de allerlaatste liftgang de Domtoren op en een nieuwe kans kan wel 50 jaar duren | Topverhalen Utrecht | AD.nl

Foto's door Ruben Drenth