Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?
Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?
Olav Rosenberg: ‘Opbrengst komt natuurlijk ten goede aan de restauratie’
Liefhebbers van de Domtoren kunnen nog dit jaar een klein stukje van de toren kopen. Samen met de gemeente Utrecht en restauratie-aannemer Nico de Bont maakt de Stichting Utrechts EigenDom het mogelijk stukjes steen die bij de restauratie vrijkomen aan te bieden. Ook bepaalde ornamenten van de Domtoren die worden vervangen, soms honderden jaren oud, zullen worden aangeboden. De netto opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de Stichting en dus aan extra’s voor de restauratie van de Domtoren.
De Stichting, aannemer en gemeente werken samen om materiaal te verkopen van de Domtoren dat wordt vervangen en waarvoor dus een andere bestemming kan worden gevonden. “Omdat vanwege de coronacrisis andere acties die geld opleveren voorlopig niet mogelijk zijn, ondersteunen we het initiatief om stukjes steen van de Domtoren aan de man te brengen natuurlijk graag”, zegt Olav Rosenberg, voorzitter van de Stichting Utrechts EigenDom. “Er wordt samen met de gemeente en andere organisaties nog gewerkt aan de opzet van de verkoop en met welke partijen die het beste kan worden uitgevoerd.”
Materiaal krijgt een tweede leven
Vanwege de restauratie blijven er heel wat stukken en stukjes steen over, die met name voor Utrechters erg de moeite waard zijn om in bezit te hebben, aldus Rosenberg. “Wat is er nu mooier voor een echte Utrechter dan om thuis een stukje Dom van wellicht honderden jaren oud te hebben staan?”
De verkoop van stukjes steen uit de Domtoren is maar één van de plannen. Het is de bedoeling om zo veel mogelijk van de ongeveer 600 kubieke meter steen die vrijkomt te hergebruiken, dan wel een andere nuttige bestemming te geven. Omdat de kwaliteit van de stenen zeer divers is (van grote blokken en deels intacte ornamenten tot steengruis), is ook niet elk stuk voor ieder doel geschikt. De Stichting wil in samenwerking met partners kijken of van steengruis objecten kunnen worden gemaakt die kunnen worden verkocht. Daarnaast zijn er waardevolle en mooie natuurstenen onderdelen (zoals gebeeldhouwde ornamenten en kruisbloemen) die moeten worden vervangen en dus elders een mooi tweede leven kunnen krijgen.
Circulaire economie wordt versterkt
Deze aanpak past tevens bij het beleid van de gemeente Utrecht een circulaire economie na te streven, waarbij zo veel mogelijk grondstoffen en materialen worden hergebruikt. Zo snijdt het mes aan twee kanten, aldus de initiatiefnemers; de duurzame circulaire economie wordt versterkt en tevens wordt opbrengst gegenereerd voor de restauratie van de Domtoren.
‘Stukjes Dom in de Utrechtse huiskamers’
“Hoe het er straks ook komt uit te zien, wij zijn blij met dit initiatief”, aldus de voorzitter van Utrechts EigenDom. “Zeker nu het Domdiner dit jaar niet doorgaat, net als andere grote fundraisingsevenementen, en de bezoekerslift aan de toren die Utrecht Marketing exploiteert voorlopig ook nog niet in gebruik kan worden genomen met de aantallen bezoekers zoals die waren bedoeld, is dit een zeer welkome bijdrage om de doelen van de stichting te helpen realiseren”, zegt Rosenberg. “De netto opbrengst van de stukjes steen, steengruis en ornamenten komt natuurlijk zo veel mogelijk ten goede aan onze Stichting en dus aan de extra’s voor de restauratie van onze trots, de Domtoren. Wij willen dat de toren na afronding van de restauratie in 2024 beschikt over een hoogwaardige en duurzame kunstzinnige aanlichting. Zoals gezegd: elke bijdrage daaraan is meer dan welkom. Zeker als tot in lengte van jaren overal in de Utrechtse huiskamers stukjes Dom staan.”