Wethouder is nu twee jaar verantwoordelijk voor de Domtoren

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

januari 2022

Wethouder is nu twee jaar verantwoordelijk voor de Domtoren

Eelco Eerenberg

“Dat verklaar en beloof ik”. Met deze woorden werd ik geïnstalleerd als wethouder van Utrecht, van de Domstad. Een van de zaken waar ik mij in Utrecht mee mag bezighouden, is het Utrechtse vastgoed en aangezien de gemeente eigenaar is van de Domtoren, werd ik daarmee ook verantwoordelijk voor de restauratie van ons stadsicoon. Een gigantisch, maar ook een prachtig project. Het voelt als een cadeautje om dit van dichtbij mee te kunnen maken. U zou bijna kunnen zeggen, vrij letterlijk. Want bij mijn aantreden als wethouder was onze kerktoren ingepakt. In steigers.

Uiteraard ken ik net als u de Domtoren vooral niet ingepakt. Wat mij daar vooral van bijstaat, is dat ik geregeld met vrienden vanuit Hilversum concerten bezocht in Utrecht en dat we dan op het Domplein onder toeziend oog van de Dom een frietje met een hoop ‘vette kledder’ naar binnen werkten, nog nagenietend van de muziek van die avond.

Het zal u waarschijnlijk ook niet verbazen dat ik ook één wens had geuit aan mijn nieuwe collega’s in Utrecht. Het leek mij prachtig om mijn Utrechtse carrière op de Dom te beginnen. Niet alleen omdat ik er nu ook echt verantwoordelijk voor was. Maar vooral omdat de Domtoren in het hartsie van elke Utrechter zit. En zo geschiedde. Op mijn allereerste echte werkdag in Utrecht, 23 december 2019, beklom ik de Domtoren. Ik weet nog dat ik boven op de Dom stond, mezelf even kneep en dacht: voor deze prachtige stad wil en vooral mág ik werken.

Ondertussen is het januari 2022 en zijn we dus meer dan twee jaar verder. Zoals de introductie op deze pagina zo mooi beschrijft: er is geen Utrechter zonder liefde voor, gevoel bij of herinnering aan de Domtoren. Daarom is de restauratie ook zo belangrijk. Om de volgende generatie en de generaties daarop ook dergelijke herinneringen te kunnen laten maken, moest de Domtoren even ingepakt worden, 5 jaar. Maar lieve Utrechters, ik beloof u: dit cadeau gaan we groots uitpakken als het moment daar is. Met de stad, voor de stad!