Wijkenaar wint opnieuw Dom-ornament in loterij ‘Van Dom tot steengoed’

Over deze site

Welkom! Op deze website komen wij in actie voor de restauratie van de Domtoren. Draag jij ook je steentje bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in de stad? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Voorzitter Olav Rosenberg van de Stichting Utrechts eigenDom reikte vrijdag 28 juli de prijzen uit van de vierde loterij in het kader van ‘Van Dom tot steengoed’. Een deel van de opbrengst van deze loterij, die door Utrecht Marketing wordt georganiseerd, komt ten goede aan de stichting. Deze zamelt via uiteenlopende acties en activiteiten gelden in om de Domtoren volgend jaar na de restauratie te voorzien van een eigentijdse en kunstzinnige aanlichting.

De overhandiging van de prijzen vond dit keer plaats in het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat, waar nu nog de tentoonstelling ‘In de steigers!’ over de restauraties van de Domtoren door de eeuwen heen te zien is. De winnaars van de loterij, Utrechter Hans Montfoort en Lenzo de Klerk uit Wijk bij Duurstede, kregen ieder een origineel, uit de restauratie van de Dom overgebleven ornament overhandigd. Montfoort een sierlijke zogeheten kruisbloem en De Klerk een montant, een ondersteunend element, afkomstig uit één van de grote vensters van de toren.

Extra bijzonder
Voor Lenzo de Klerk, afkomstig uit Utrecht maar inmiddels verhuisd naar Wijk bij Duurstede, was het winnen van een prijs extra bijzonder. Bij de vorige ronde viel hij eind vorig jaar namelijk ook al in de prijzen. “Hoe is het mogelijk”, riep hij uit, “dat uit die vele honderden loten wéér dat van mij is getrokken.” Toch was het nu pas de eerste keer dat Lenzo met een ornament uit de Dom naar huis ging. Vorig jaar had hij de loten gekocht als verjaardagscadeau voor een goede vriend, die het gewonnen ornament dus kreeg ‘doorgeschoven’. “Zo zie je dat goedgeefsheid uiteindelijk wordt beloond”, merkte Rosenberg op. De Wijkenaar was blij met zijn montant. “Ik heb er thuis al een mooie plek voor bedacht”, zei hij.

Dat gold ook voor Hans Montfoort, de winnaar van de kruisbloem. “Ik woon in de wijk Zijdebalen en kan vanuit mijn huis heel goed de Dom zien”, vertelde hij. “Ik heb nog nooit iets gewonnen en vind het prachtig dat ik als Utrechter nu iets uit de Dom prominent in mijn huiskamer kan zetten. Ik ben er dus erg blij mee.”

Activiteiten Stichting Utrechts eigenDom gaan door
Voorzitter Rosenberg van de Stichting Utrechts eigenDom benadrukte bij de prijsuitreiking dat de activiteiten van de stichting voorlopig doorgaan, ook al nadert de restauratie van de Domtoren haar voltooiing. “Onder meer door het verkopen van restmateriaal uit de Domtoren, maar ook bijvoorbeeld via het organiseren van onze Domdiners, dragen we bij aan het financieren van de nieuwe aanlichting van de toren”, zei hij. “De kosten daarvoor zijn namelijk niet opgenomen in het budget van de restauratie. Wij als Utrechters en Utrechts bedrijfsleven moeten dat geld bij elkaar brengen. Onder meer de loterij gaat daarom voorlopig gewoon door.”

Naast een certificaat van echtheid, door Olav Rosenberg ondertekend, kregen de twee winnaars uit handen van Karen Wegereef, hoofd publiek en presentatie van het Archief, toegangskaarten om met hun partners nog eens naar de Hamburgerstraat terug te komen, bijvoorbeeld om ‘In de steigers!’ te bezoeken. Deze bijzondere tentoonstelling loopt nog tot half september.